Binnenland Bewaar

Kentekenregistratie omstreden systeem

Gisteren werd bekend dat de politie Rotterdam-Rijnmond sinds april op vijf verkeersknooppunten de kentekens van passerende auto's fotografeert met vaste camera's. Foto GPD
Gisteren werd bekend dat de politie Rotterdam-Rijnmond sinds april op vijf verkeersknooppunten de kentekens van passerende auto's fotografeert met vaste camera's. Foto GPD © UNKNOWN

DEN HAAG - De politie wil een netwerk van camera's op belangrijke snelwegen om kentekens van passerende auto's te registreren. Ze hoopt daarmee meer misdrijven op te lossen.

Het omstreden systeem wordt nu al toegepast in Rotterdam en Zwolle. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft kritiek op deze werkwijze en stelt het komend najaar een onderzoek in.

Gisteren werd bekend dat de politie Rotterdam-Rijnmond sinds april op vijf verkeersknooppunten de kentekens van passerende auto's fotografeert met vaste camera's. Dat gebeurt onder meer op de Van Brienenoordbrug en in de Maastunnel. De gegevens worden maximaal vier maanden bewaard. Volgens de Rotterdamse politie heeft het systeem zijn nut al bewezen. Zo konden mede door de kentekenregistratie verdachten van overvallen en criminelen met openstaande celstraffen worden aangehouden.

Het ministerie van Justitie staat positief tegenover de registratie. Wel wordt bekeken of het systeem een juridisch kader moet krijgen dat duidelijkheid biedt over de doeleinden waarvoor de camera's mogen worden gebruikt en hoe lang de kentekens mogen worden bewaard. Nu ontbreekt die juridische basis, waardoor er grote verschillen zitten in de bewaartermijn. Waar de politie Rotterdam de gegevens vier maanden opslaat, doet de politie IJsselland dat zeven dagen.

Uiteindelijk moet de kentekenherkenning over het hele land worden ingevoerd, stelt de Raad van Hoofdcommissarissen. De politietop richt binnenkort een bureau op dat de landelijke invoering van het systeem en de uitwisseling van gegevens tussen de verschillende korpsen moet gaan regelen. De Koninklijke Marechaussee test vergelijkbare apparatuur bij de grensovergang Hazeldonk.

Het CBP volgt de ontwikkelingen met argusogen. Het wil dat kentekens van mensen die niet verdacht zijn meteen moeten worden vernietigd. De politie stelt een bewaartermijn juist nodig te hebben om daarmee misdrijven te kunnen oplossen die op het moment van het vastleggen van de kentekens nog niet bekend zijn. (HET PAROOL)