DEN HAAG - De kans dat Geert Wilders zal worden veroordeeld wegens discriminatie, is volgens strafrechtadvocaat Gerard Spong een stap dichterbij gekomen door een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Het hof heeft bepaald dat de Belgische justitie de Belgische politicus Daniël Feret van het Waalse Front National terecht heeft veroordeeld wegens discriminatie van immigranten en moslims. De politicus kreeg een taakstraf en ontzegging van zijn kiesrecht voor tien jaar.

Pikant detail is dat Feret de zaak zelf aanhangig had gemaakt bij het hof, omdat hij vond dat het vonnis in strijd was met zijn recht op vrije meningsuiting.

Het hof oordeelde anders en gaf de Belgische rechters gelijk die eerder hadden bepaald dat het schrijven van discriminerende pamfletten en flyers, waarin werd opgeroepen immigranten terug te sturen naar het herkomstland, niet behoorden tot het gewone werk van een parlementariër.

Ferets teksten zouden volgens de rechters aanzetten tot haat en geweld op basis van ras, kleur, nationaliteit of etnische herkomst. Het hof vindt dat politici voorzichtiger moeten zijn en zich dienen te onthouden van uitspraken die bepaalde bevolkingsgroepen kunnen stigmatiseren, omdat die maatschappelijke spanningen kunnen bevorderen.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat bezig is de zaak tegen Wilders voor te bereiden, zei gisteren nog niet op de kwestie te kunnen ingaan. ''We zijn ermee bezig en we zullen ook deze zaak zorgvuldig bestuderen.'' (HET PAROOL)