Binnenland Bewaar

Meer babysterfte in Charlois

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat vijftien tot negentien baby's op de duizend in Charlois het niet redden. Foto ANP
Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat vijftien tot negentien baby's op de duizend in Charlois het niet redden. Foto ANP © UNKNOWN

ROTTERDAM - In de Rotterdamse wijk Charlois is de babysterfte bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat vijftien tot negentien baby's op de duizend in Charlois het niet redden. Landelijk is dat tien op de duizend.

Andere studies wijzen uit dat Nederland het op de Europese ranglijst slecht doet. Alleen in Frankrijk en Letland is de sterfte rondom de geboorte hoger.

Volgens het onderzoek overlijden in Rotterdam jaarlijks ongeveer honderd van de negenduizend baby's, iets boven het landelijk gemiddelde. Ook heeft één op de zes kinderen problemen als een laag geboortegewicht of een afwijking.

Dat de sterfte hoger ligt in achterstandswijken, heeft niet alleen te maken met de gezondheid van de moeder, maar ook met huisvesting, armoede en schulden, zeggen de onderzoekers. Voor wethouder Jantine Kriens (PvdA) betekenen de verschillen tussen de wijken dat er veel aan valt te doen. ''Er zijn factoren die we kunnen beïnvloeden.''

Een Rotterdams aanvalsplan tegen babysterfte leidde in 2008 tot het programma Klaar voor een Kind, dat zich richt op verbetering van de begeleiding van de zwangerschap.

Een van de maatregelen van minister Ab Klink (Volksgzondheid) om de babysterfte terug te dringen, is het verhogen van de vergoeding van verloskundigen in achterstandswijken. Ook worden kraamverzorgenden versneld opgeleid om tekorten te bestrijden. (ANP)