Binnenland Bewaar

Hoge Raad verwerpt cassatieberoep pedofiel Van der V.

© ANP
© ANP © UNKNOWN

De Hoge Raad heeft het beroep in cassatie van pedofiel Sytze van der V. tegen zijn veroordeling voor ontucht met een negenjarige jongen verworpen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Van der V. vorig jaar zomer voor ontucht met vier minderjarige jongens tot drie jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.

Als bijzondere voorwaarde kreeg hij verplicht toezicht door de reclassering opgelegd. Met de uitspraak van de Hoge Raad is de straf definitief geworden. De zaak voor het hoogste rechtscollege draaide om één van de vier ontuchtgevallen. In de drie andere ontuchtgevallen was de veroordeling al onherroepelijk.

Van der V. hoeft niet de cel in, aangezien hij de straf al heeft uitgezeten. Wel gaat het toezicht door de reclassering nu in. De Hoge Raad oordeelde dat er voldoende bewijs is voor ontucht met de negenjarige, dat plaatsvond in de Eindhovense woning van de man. Van der V. had bezwaar gemaakt tegen het oordeel van het hof in Den Bosch dat de aangifte van de jongen betrouwbaar genoeg was. 'Een dubieuze aangifte', aldus advocaat Idriss van Straalen. Van der V. ontkent ontucht met het kind. De andere ontuchtgevallen heeft hij volgens zijn advocaat deels bekend.

De zaak Van der V. is veel in het nieuws geweest omdat de gemeente Eindhoven hem een gebiedsverbod oplegde. Het verbod is inmiddels door de rechter vernietigd. Van der V. eist een schadevergoeding van de gemeente. De man liet vandaag weten dat hij nog altijd geen vaste verblijfplaats heeft en rondzwerft.

De gemeente Eindhoven zei in een verklaring dat ze alle vertrouwen heeft in het verplichte toezicht. De gemeente dringt verder aan op nieuwe wetgeving, zodat situaties zoals met Sytze van der V. niet meer voorkomen.

De ontuchtzaak diende al eerder bij de Hoge Raad. Vorig jaar maart verwees het hoogste rechtscollege de zaak terug naar het hof in Den Bosch in verband met het bewijs.