Binnenland Bewaar

Iedereen boos op Wilders

Volgens de verkachte journaliste Joanie de Rijke bedrijft Wilders politiek over haar rug. Foto ANP/Valerie Kuypers
Volgens de verkachte journaliste Joanie de Rijke bedrijft Wilders politiek over haar rug. Foto ANP/Valerie Kuypers © UNKNOWN

DEN HAAG - Kabinet en Tweede Kamer zijn geschokt door de bijdrage van PVV-leider Geert Wilders gisteren aan het jaarlijkse Verantwoordingsdebat.

Wilders uitte zijn onbegrip over de Nederlandse journaliste Joanie de Rijke die door de Taliban is verkracht, maar daar volgens hem vergoelijkende woorden over sprak. Volgens hem is dat 'tekenend voor het morele verval van onze elite'.

Vrijwel alle fractievoorzitters reageerden meteen fel. Volgens hen schoffeerde Wilders met zijn opmerkingen de vrouw die zich verder niet kon verdedigen. Premier Jan Peter Balkenende sprak eveneens zijn afkeuring uit. ''Ik vond die vergelijking eerlijk gezegd uiterst pijnlijk en smakeloos.''
De vrouw is volgens de premier door Wilders 'op een beschamende manier' weggezet. Balkenende zei dat hij het gevoel had dat Wilders zich diep in zijn hart ook zou schamen voor zijn eigen optreden.

Wilders toonde zich totaal niet onder de indruk van de kritiek. Hij zei 'voor geen millimeter' afstand te willen nemen van zijn woorden of zich te schamen. ''Het morele verval van het goedpraten van een verkrachting is tekenend voor de elite waar u ook toe behoort. U kunt bezwaar maken tot u een ons weegt,'' wierp Wilders de premier voor de voeten.

Ook vorig jaar bij Prinsjesdag wees Balkenende de PVV-leider terecht, toen vanwege de manier waarop Wilders sprak over Marokkanen in ons land.

De emotionele botsing zorgde gisteren voor de enige opleving in een verder weinig verrassend debat. Jaarlijks laat het kabinet op Verantwoordingsdag zijn prestaties over het afgelopen jaar zien, maar tot onvrede van de politici zelf wil het debat erover maar niet spetteren. Volgens de oppositie valt er nauwelijks iets op te maken uit de grote cijferbrij en lijkt Verantwoordingsdag niet meer dan een propagandashow van het kabinet te zijn.

Balkenende erkende dat niet alles volgens wens verloopt, maar hij waarschuwde niet een karikatuur te maken. Uit de gepresenteerde jaarverslagen blijkt dat het kabinet bij meer dan tachtig procent van de gestelde doelen op koers ligt. (ANP)