Binnenland Bewaar

Medici vertrouwen veiligheid systeem niet

Ruim de helft van alle artsen wil niet dat hun eigen medische gegevens worden opgenomen in het landelijke elektronisch patiëntendossier. Foto ANP/Lex van Lieshout
Ruim de helft van alle artsen wil niet dat hun eigen medische gegevens worden opgenomen in het landelijke elektronisch patiëntendossier. Foto ANP/Lex van Lieshout © UNKNOWN

DEN HAAG - Ruim de helft van alle artsen wil niet dat hun eigen medische gegevens worden opgenomen in het landelijke elektronisch patiëntendossier (EPD). Eén op de drie medici heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Een kwart van hen overweegt dat nog te doen.

Dat blijkt uit onderzoek van artsenvakblad Medisch Contact. Opvallend is dat het aantal artsen dat bewaar heeft gemaakt tegen het EPD ongeveer tien keer zo groot is als het aantal andere burgers dat weigert zijn gegevens erin te laten opnemen.

Vooral huisartsen maken bezwaar. Van hen heeft 66 procent een bezwaarformulier ingevuld of is van plan dat te doen. Onder psychologen en andere sociaal geneeskundigen en medisch specialisten ligt dat aandeel op ruim vijftig procent.

Volgens de artsen waarborgt het EPD hun privacy onvoldoende. Het is bovendien onduidelijk hoe inzage in het dossier en de bewaking ervan worden geregeld, menen ze. De artsen hebben daardoor geen vertrouwen in de veiligheid van het systeem dat het hun, maar ook apothekers en ziekenhuizen, makkelijker moet maken medische gegevens van patiënten in te zien.

Volgens de dokters die geen bezwaar aantekenen tegen de opname van hun medische gegevens in het EPD, zorgt het patiëntendossier er vooral voor dat medici efficiënter kunnen werken. De voordelen wegen daarmee op tegen de nadelen, zeggen ze in Medisch Contact.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de techniek van het EPD haperde. Artsen, apothekers en Kamerleden vreesden bovendien dat gegevens makkelijk konden uitlekken en zo in handen konden komen van verzekeraars. Die zouden op hun beurt zieke cliënten kunnen weigeren een zorgverzekering af te sluiten, redeneerden ze.

Om deze kritiek het hoofd te bieden, kondigde minister Ab Klink (Volksgezondheid) begin dit jaar aan de verplichte aansluitdatum van 1 september 2009 enkele maanden op te schorten. (GPD)