Binnenland Bewaar

Motief overleden dader blijft ongewis

De dader reed in volle vaart door de mensenmassa heen die in Apeldoorn langs de kant van de weg stond voor Koninginnedag. Foto's ANP
De dader reed in volle vaart door de mensenmassa heen die in Apeldoorn langs de kant van de weg stond voor Koninginnedag. Foto's ANP © UNKNOWN

APELDOORN - De koninklijke familie is donderdag in Apeldoorn aan een aanslag ontsnapt. De dader - de 38-jarige Karst T. uit Huissen - overleed vannacht aan zijn verwondingen. De man wilde met zijn auto - een zwarte Suzuki Swift - de koninklijke bus in de flank treffen. Zijn motief is niet duidelijk geworden. In het publiek vielen vijf doden. Vier mensen raakten zwaargewond.

Een zwaar aangeslagen koningin Beatrix legde donderdag op televisie een korte verklaring af waarin zij sprak van een 'vreselijk drama' en waarin zij mede namens haar familie haar medeleven uitsprak met de slachtoffers en hun verwanten. Premier Jan Peter Balkenende noemde de gebeurtenis 'in en in triest'. Hij wilde evenwel nog geen conclusies trekken over de toekomst van Koninginnedag.

De 38-jarige bestuurder had volgens het Openbaar Ministerie geen explosieven in zijn auto. De aanslag mislukte, omdat de auto onderweg zo beschadigd raakte dat hij het zicht op de open bus verloor.

Om bij de koninklijke familie in de buurt te kunnen komen, reed de man met hoge snelheid dwars door afzettingen en een haag toeschouwers. Dat gebeurde onder de ogen van de Oranjes. De bestuurder wist de bus tot op zo'n twintig meter te benaderen, maar was toen de macht over het stuur van de zwaar beschadigde auto al kwijt.

Voordat de bestuurder buiten bewustzijn raakte en nog hevig bloedend in het wrak van zijn auto zat, heeft hij tegen politieagenten gezegd dat hij de koninklijke familie wilde treffen.

De politie heeft zijn woning doorzocht, maar daar geen wapens of explosieven aangetroffen. Volgens officier van justitie Goossens was de bestuurder een alleenstaande man, die niet bekend was bij politie, justitie of geestelijke gezondheidszorg.

Drie mannen en twee vrouwen verloren het leven en zeker dertien mensen raakten gewond, onder hen drie kinderen (16, 15 en 9). Vier slachtoffers liepen hersen- en schedelletsel op en zijn er ernstig aan toe. Onder de gewonden zijn vijf familieleden van leden van een Tilburgse drumband, een politieagent en een medewerker van de Koninklijke Marechaussee.

Hulpverleners rukten massaal uit. Tien ambulances en drie traumahelikopters werden ingezet. Eerste hulp kwam snel op gang. De slachtoffers zijn overgebracht naar zes verschillende ziekenhuizen.

Korpschef Hannelore Roelofs van regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland bevestigde donderdagavond dat de dader eerder op de dag probeerde met zijn auto op het parcours te komen. Hij is toen tegengehouden en omgekeerd. Hoe hij even later toch weer en precies op tijd - ondanks de forse vertraging van de koninklijke stoet - door de hekken kon komen, is onduidelijk.

De PvdA heeft alle 1 meibijeenkomsten van vandaag afgelast. Volgens een woordvoerster geeft het nu geen pas om een dag na de gebeurtenissen in Apeldoorn Dag van de Arbeid te vieren.

Vicepremier Wouter Bos zou in Amsterdam optreden. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer stond gepland voor het Willem Dreeshuis. (HET PAROOL)