Binnenland Bewaar

Cannachopper heeft direct beet

De mini-helikopter beschikt ook over camera's waardoor overmatige warmte van plantages kan worden waargenomen. Foto ANP/Marcel Antonisse
De mini-helikopter beschikt ook over camera's waardoor overmatige warmte van plantages kan worden waargenomen. Foto ANP/Marcel Antonisse © UNKNOWN

DOETINCHEM - Een miniatuurhelikopter, de cannachopper, helpt de politie bij de bestrijding van de georganiseerde hennepteelt. Het toestel kan hennep zien en ruiken. Gisteren was de eerste vlucht en meteen was het raak: vijf verdachten werden aangehouden in Silvolde.

De politie heeft de cannachopper zelf ontwikkeld. Met geur- en beelddetectie kan het ding hennepplantages opsporen vanuit de lucht. Het machientje is onbemand en kan op een afstand van honderd kilometer worden bestuurd.

"Schoorstenen, openstaande dakramen en pijpleidingen zijn niet langer veilig'', zegt Jan Aandewiel, politiechef van het district Achterhoek. De helikopter beschikt namelijk over sensoren waarmee hennep op enkele meters afstand kan worden geroken.

Het opsporen van hennep op basis van geur is niet nieuw. In november 2008 is de politie al begonnen met het testen van de 'cannasniffer'. De mini-helikopter beschikt ook over camera's waardoor overmatige warmte van plantages kan worden waargenomen. Op een monitor wordt live meegekeken. Het beeldmateriaal kan als bewijs dienen.

De lage kosten van het toestelletje vormen het grootste voordeel. De politie kon tot op heden alleen gebruik maken van een bemande helikopter "Met het uurtarief van zo'n toestel kun je nu een hele dag vliegen", zegt Aandewiel. Volgens hem maakt de cannachopper geen inbreuk op de privacy. "Reukwaarneming vanuit de lucht is bij mijn weten toegestaan.''

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meebetaald aan de ontwikkeling van de cannachopper. Volgens Aandewiel is de georganiseerde hennepteelt het hippietijdperk al lang voorbij en gaat die gepaard met bedreigingen, liquidaties en afpersingen.

Jaarlijks wordt er twee miljard euro verdiend aan cannabisteelt. Ter vergelijking: in de bloemensector gaat ongeveer vijf miljard om. Deze week wordt de minihelikopter verder getest. Voorlopig wordt alleen gericht gezocht op basis van binnengekomen meldingen en tips. (HET PAROOL)