Binnenland Bewaar

AOW'er moet gaan meewerken aan huiscontrole

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) maakte dinsdag bekend dat ze ernaar streeft de nodige wetgeving voor de extra controle op uitkeringsfraude op 1 januari 2010 in te voeren. Foto ANP
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) maakte dinsdag bekend dat ze ernaar streeft de nodige wetgeving voor de extra controle op uitkeringsfraude op 1 januari 2010 in te voeren. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Op zijn vroegst volgend jaar zijn mensen die AOW, bijstand en/of kinderbijslag ontvangen verplicht mee te werken aan huisbezoeken van controleurs op uitkeringsfraude. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) maakte dinsdag bekend dat ze ernaar streeft de nodige wetgeving voor de extra controle op uitkeringsfraude op 1 januari 2010 in te voeren.

De voorganger van Klijnsma, Ahmed Aboutaleb, kondigde vorig jaar al aan dat hij het makkelijker wil maken om bij AOW'ers en bijstandgerechtigden thuis te controleren. Dat deed hij met steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Huisbezoeken zijn volgens Sociale Zaken als extra controlemiddel nodig omdat de leefsituatie van iemand van invloed is op de hoogte van de uitkering. Een alleenstaande heeft vaak recht op 70 procent van het minimumloon, terwijl een persoon die samenwoont 50 procent krijgt.
Door rechterlijke uitspraken is het de afgelopen jaren voor de gemeentelijke sociale diensten en de Sociale Verzekeringsbank moeilijker geworden om met huisbezoeken te controleren op uitkeringsfraude. De Raad van State is ook huiverig voor al te ruime bevoegdheden voor overheidsinstanties om bij iemand in huis binnen te treden, omdat het huisrecht een grondrecht is.

Volgens Klijnsma worden in de nieuwe wet voldoende waarborgen ingebouwd om te voorkomen dat onnodig een woning wordt binnengetreden. Zo zal in overleg met betrokkenen moeten worden afgewogen of zij op een andere wijze hun leefsituatie kunnen aantonen. Maar weigert iemand een huisbezoek zonder goede reden, dan kan er gekort worden op de uitkering. (ANP)