Binnenland Bewaar

Vrijspraak in moordzaak Victor 't Hooft

Het huis van de vermoorde 47-jarige vastgoedmagnaat Victor 't Hooft donderdag 8 november 2007.  Foto ANP/Lex van Lieshout
Het huis van de vermoorde 47-jarige vastgoedmagnaat Victor 't Hooft donderdag 8 november 2007. Foto ANP/Lex van Lieshout © UNKNOWN

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de Voorburger Remon P. vrijgesproken van moord op vastgoedhandelaar Victor 't Hooft. Het Openbaar Ministerie (OM) had twintig jaar cel tegen P. geëist.

Ook Leslie S. werd vrijgesproken door de rechtbank. Het OM zag de Hagenaar als handlanger van P. en eiste twee weken geleden een straf van twaalf jaar tegen hem.

De 47-jarige vastgoedhandelaar werd in november 2007 in zijn huis aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag doodgeschoten.

Volgens de rechtbank zijn er onvoldoende bewijzen dat P. op de plaats van het misdrijf aanwezig was. Het OM bracht dna-materiaal van P. op onder meer de jas van het slachtoffer en op een wapen dat bij het huis werd gevonden in als bewijs.

De rechtbank is van mening dat met grote voorzichtigheid moet worden omgegaan met de onderzoeksresulaten van de dna-sporen.

Daarbij verwees de rechter naar een eerdere zaak tegen P. Toen werden na een overval in Bloemendaal ook dna-sporen van de verdachte gevonden. P. zat op dat moment echter in voorlopige hechtenis.

Ook de getuigenis van de weduwe van 't Hooft - het lukte haar om de muts van het hoofd van de verdachte te trekken - vindt de rechtbank niet overtuigend. De verdediging van P. stelde al eerder dat de herkenning onbetrouwbaar was. De rechtbank gaat ervan uit dat de vrouw de dader wel heeft gezien. Zij herkende hem echter niet gelijk. Later zei zij P. van een compositietekening wel te herkennen.

Een woordvoerster van het OM liet weten zeer teleurgesteld te zijn over de vrijspraak. Het OM gaat dan ook in hoger beroep.

Verdachte P. kreeg nog wel een straf van negen maanden opgelegd voor het voorhanden hebben en vervoeren van hennep en voor de heling van een motor. Aangezien P. sinds april vorig jaar vastzit, is hij dus snel op vrije voeten.

Diefstal en heling van meerdere motoren leidde voor medeverdachte S. tot een gevangenisstraf van acht maanden. (ANP)