Binnenland Bewaar

Veel publiek bij Arondéuslezing Von der Dunk

Thomas von der Dunk houdt woensdag een alternatieve Arondeuslezing in de Haarlemmerhout in Haarlem, vlak voor het Provinciehuis van Noord-Holland. Foto ANP
Thomas von der Dunk houdt woensdag een alternatieve Arondeuslezing in de Haarlemmerhout in Haarlem, vlak voor het Provinciehuis van Noord-Holland. Foto ANP © UNKNOWN

De alternatieve Willem Arondéuslezing van publicist en cultuurhistoricus Thomas von der Dunk in de Haarlemmerhout in Haarlem heeft woensdagavond zo'n twaalfhonderd toehoorders getrokken. De omstreden rede, die was afgelast door vertegenwoordigers van CDA en VVD uit een commissie van Provinciale Staten, werd toch gehouden als hagepreek. Ook commissaris van de Koningin Johan Remkes van Noord-Holland en enkele gedeputeerden woonden de lezing bij.

De alternatieve lezing was pal voor het provinciehuis, waar die oorspronkelijk zou worden gehouden. De bijeenkomst was niet georganiseerd door Provinciale Staten van Noord-Holland, maar door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

Von der Dunk stelde in zijn rede dat er een nieuw taboe rust op vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, terwijl die in deze tijd volgens hem leerzaam en relevant kunnen zijn.

Hij betoogde dat de PVV de stoelpoten onder de scheiding der machten probeert weg te zagen met verdachtmakingen aan het adres van de rechterlijke macht. Ook zei hij dat de PVV openlijk discriminatie bepleit van een deel van de ingezetenen in Nederland op basis van de demonisering van een religie, de islam. Volgens hem is de regeringscoalitie bang om anderhalf miljoen PVV-kiezers te ''demoniseren'' en kijkt men weg als de PVV ''discutabele of ronduit schunnige uitspraken'' doet. Ook de minister-president zou daaraan volgens Von der Dunk een verwerpelijke bijdrage leveren door te stellen dat de PVV een normale partij is.

Commissaris van de Koningin Remkes zei na afloop van de bijeenkomst dat hij het betreurt dat de oorspronkelijke lezing was afgelast. Hij vond het onverstandig dat leden van CDA en VVD van de organiserende werkgroep vooraf met Hero Brinkman van de PVV in gesprek waren gegaan. ''Daarmee wek je de schijn dat je vastzit aan het touwtje van de PVV.'' Als reden voor het afblazen van de oorspronkelijke lezing gaf CDA'er Meino Schraal op dat deze te partijpolitiek van aard zou zijn. (ANP)