Binnenland Bewaar

Politie bovenop aanvoerders voetbalhooligans

Het expertisecentrum van de politie registreert de hooligans en brengt het beeld zo vanaf de kern in beeld. Archieffoto ANP
Het expertisecentrum van de politie registreert de hooligans en brengt het beeld zo vanaf de kern in beeld. Archieffoto ANP © UNKNOWN

UTRECHT - De politie houdt ruim driehonderd toonaangevende voetbalhooligans nauwlettend in de gaten. Op die manier wil de politie de hooliganproblematiek in Nederland vanaf de wortel aanpakken. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Korpschefs dinsdag bevestigd in reactie op een bericht in het AD.

De notoire ordeverstoorders, zoals de politie ze bestempelt, zijn de drijvende kracht achter het hooligangeweld rond diverse clubs. ''Het zijn mensen die andere supporters aanzetten tot rellen'', zegt Ronald Moes, hoofd van Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Het expertisecentrum van de politie registreert de onruststokers en brengt het vanaf de kern in beeld. ''Op die manier kunnen we een persoonsgerichte aanpak opzetten. Denk bijvoorbeeld aan strafrechtelijk onderzoek of een stadionverbod'', aldus Moes.

''Het is eigenlijk net zoals vroeger op het schoolplein'', zegt de woordvoerder van de Raad van Korpschefs. ''Je hebt aanvoerders en meelopers.'' Ook van die laatste groep zijn nu zo'n drieduizend oproerkraaiers geregistreerd.

Met de registratie kan de politie onderling informatie uitwisselen en ongeregeldheden te voorkomen. ''Elke stad kan met die informatie zijn eigen beleid ontwikkelen'', aldus de woordvoerder. Zo maakte de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maandag bekend dat hij de nieuwe Voetbalwet, die sinds een paar maanden van kracht is, heeft ingezet tegen tien hooligans van Ajax.

Maar niet alleen bij voetbalwedstrijden veroorzaken hooligans problemen. Ook bij bijvoorbeeld grote dance-evenementen of bokswedstrijden raken rivaliserende groepen vandalen met elkaar en de politie slaags. Ook drugshandel en andere criminele activiteiten zijn een probleem, aldus het CIV. Toch gaat het volgens het expertisecentrum niet om georganiseerde bendes. ''Het zijn samenwerkingsverbanden die af en toen opstaan maar ook zo weer verdwijnen'', aldus Moes. (ANP)