Binnenland Bewaar

Kamp: pensioen risicovol financieel product

ANP
ANP © UNKNOWN

SCHEVENINGEN - ''Het pensioen is geen zorgeloze zekerheid, maar een risicovol financieel product geworden.'' Dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken donderdag tijdens een congres van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen.

''Samenvattend kunnen we stellen dat het pensioenstelsel te duchten heeft van twee factoren die we zelf nauwelijks of niet in de hand hebben: het ouder worden van de bevolking en de ontwikkelingen op de financiële markten'', aldus Kamp. Volgens de minister is er wel een keuze. Er valt volgens hem te kiezen uit twee scenario's: het doemscenario en het doe-scenario.

Het doemscenario in de ogen van Kamp is ''blijven praten, het niet eens worden, beslissingen vooruitschuiven en lijdzaam toezien hoe ons pensioenstelsel langzaam maar zeker in verval raakt en uiteindelijk bezwijkt''. Volgens hem is het minderheidskabinet van VVD en CDA een doe-kabinet dat ''de hand uitsteekt naar sociale partners, pensioenfondsen en parlement en zegt: laten we de problemen samen aanpakken." (ANP)