Binnenland Bewaar

Cohen wil met VVD handen ineenslaan

Cohen op persconferentie net nadat bekend is geworden dat rechts kabinet geen haalbare kaart is. Foto ANP
Cohen op persconferentie net nadat bekend is geworden dat rechts kabinet geen haalbare kaart is. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Job Cohen is blij met het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een rechts kabinet. Cohen zei vrijdag dat de VVD en PvdA als de twee grootste partijen nu moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw kabinet.

''Ik kan mij heel goed voorstellen dat VVD en PvdA de handen ineenslaan en bekijken wat de mogelijkheden zijn'', aldus Cohen. De PvdA-leider erkende dat de verschillen tussen de programma's van de twee partijen groot zijn. Maar het gaat volgens hem wel om de twee grootste partijen in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen van 9 juni. Sindsdien heeft de VVD 31 zetels en de PvdA dertig plekken in de Kamer.

VVD-fractieleider Mark Rutte heeft echter aangegeven dat hij zelf aan de slag wil met het schrijven van ''een proeve van een regeerakkoord'', waarvan andere partijen kunnen zeggen of het een basis is om verder te onderhandelen. Cohen wilde hierop niet direct reageren.

De PvdA-leider zei dat hij niets uitsluit in politieke samenwerking. Wel heeft hij altijd duidelijk gemaakt een voorkeur te hebben voor een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Nadat onderhandelingen over deze combinatie waren mislukt in juli, zei Cohen weinig te voelen voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Volgens hem was toen niet te verwachten dat de VVD ''anders erin zou staan'' als CDA erbij kwam.

Cohen vond dat eerst een rechts kabinet onderzocht moest worden, omdat VVD en PVV de winnaars waren van de verkiezingen. Maar de PvdA-leider is duidelijk geen voorstander van deze combinatie. ''Het zou een instabiele regering opleveren, die het land zou splijten.'' (ANP)