Theater Zomergasten van Maksim Gorki door Theater het Amsterdamse Bos
Regie: Frances Sanders.
Gezien: 15/7, Openluchttheater Amsterdamse Bos, daar nog t/m 6/9.

Drie mannen in gestreepte badjassen wandelen naar een vijvertje en nemen een duik. Aan de andere kant van het toneel hangt een vrouw de was op. Haar man staat op het dak van hun huisje. Hij doet niets. In het midden staat een café. Een aantal dames hangt aan de bar. Niemand kijkt naar de tv waarop Bob Ross een schilderles geeft. Op het café is een glazen kubus gestapeld, waarin een man zielloos op een vleugel pingelt. Men verveelt zich.

Dat is de algehele gemoedstoestand in het stuk Zomergasten van Maxim Gorki. De Russische schrijver situeerde zijn stuk rond 1900 in de zomerhuizen van de nieuwe rijken. Hij liet zien hoe de angst voor verandering de intelligentsia lamlegde en tot moreel verval leidde. De zakenlieden blijken corrupt, huwelijken worden niet meer met liefde gevoed. Men is ontrouw en de helft van de tijd dronken.

Regisseur Frances Sanders heeft met Zomergasten een stuk uitgekozen dat én goed past in het decor van het Amsterdamse bos én actueel is. Met wat moderniseringen hier en daar kan de tekst moeiteloos in de monden van de rijken (dus bijna iedereen in het Westen) van onze tijd worden gelegd.
Toch boeit de voorstelling twee dikke uren lang niet. Sanders heeft zo ontzettend veel informatie in de enscenering willen stoppen, dat de rode draad, betekenis en ritme eronder worden bedolven.

Telkens zijn in het toneelbeeld heel veel mensen aandacht aan het trekken. De één is bezig met een slapstickact met een ligstoel, een man en vrouw maken een nummertje achter een parasol, twee mannen werpen een hengel uit. Een focus ontbreekt ten enen male, dus binnen de kortste keren ben je compleet kwijt waar het stuk over gaat.

Dat zou nog niet zo'n ramp zijn, als er goed werd geacteerd. Het tegendeel is waar. De teksten worden opgedreund alsof het reclameslogans voor een wasmiddel zijn. En waarom begint iedereen om de haverklap in koor te zingen? (MAARTJE DEN BREEJEN)

Informatie: www.bostheater.nl of na 18:00 uur.