Amsterdam Bewaar

'Who's Afraid was stomp vlak geworden'

'Who's Afraid was stomp vlak geworden'
© Rink Hof

Hij zag het in 1991 meteen: Who's afraid of red, yellow and blue III was om zeep geholpen. Kunstkenner Ernst van de Wetering vertelt vandaag, nadat restaurator Daniel Goldreyer hem jaren de mond had gesnoerd, uitgebreid over het verkeerd uitgevoerde herstel van het vernielde schilderij van de Amerikaan Barnett Newman.

"Het schilderij was een stomp vlak geworden. Voor de restauratie kreeg je, als je ervoor stond, een bijna psychedelische ervaring. Je verzoop in een rode ruimte. Daar was niets van over. Het was alsof je voor een geverfde muur stond."

Van de Wetering sprak vrijuit over zijn indruk dat het schilderij met een verfroller was gerestaureerd. Dat bracht hem in conflict met het Stedelijk Museum en museumdirecteur Wim Beeren, die de restauratie in het openbaar verdedigde. "Het museumpersoneel bleek een spreekverbod over het schilderij te hebben gekregen. Rondom mij werd gezwegen. Ik dacht dat ik gek geworden was."

Claim van 25 miljoen
De Amerikaan Goldreyer dreigde met een claim van 25 miljoen dollar als Van de Wetering zich over zijn restauratie zou uitlaten.
Nu, ruim een maand na het openbaar worden van het restauratierapport, blikt Van de Wetering terug. Jaren was hij al bang de naam van Goldreyer uit te spreken.

"Wat mij stak, was dat hij jokte en dat hij bleef volhouden dat hij de restauratie met miljoenen individuele stipjes had gedaan. Maar die stipjes waren de kloddertjes die ontstaan als je met een roller werkt. Dat kon een leek zien."

Sinds de restauratie, ruim 22 jaar geleden, is het kunstwerk slechts één keer tentoongesteld, in 1997. Het Stedelijk Museum overweegt Who's afraid of red, yellow and blue binnenkort weer op te hangen.

Lees vandaag meer in Het Parool.