Kunst & Media Bewaar

Maker sculptuur van Carmiggelt overleden

Maker sculptuur van Carmiggelt overleden
© /

Beeldhouwster Dieuwke Abma-ter Horst is vorige week op 87-jarige leeftijd overleden. De afgelopen weken dook haar naam regelmatig op in het nieuws door de ontdekking van een zestien jaar verdwenen sculptuur van Simon Carmiggelt.

Abma-ter Horst overleed vorige week maandag in haar woning aan de gevolgen van een hartstilstand, zo laat haar dochter Imke Abma weten. Zij is gisteren begraven op De Nieuwe Ooster.

Abma-ter Horst maakte onder meer in de jaren tachtig een beeld van schrijver en journalist Simon Carmiggelt dat verdween uit de Stadsschouwburg na afloop van het Boekenbal in 1997. Eerder deze maand dook het op op een rommelmarkt in het Belgische Lommel, waarna het na het nodige juridische gesteggel afgelopen vrijdag terugkeerde in de lobby van de Stadsschouwburg.

De kunstenares was heel blij dat het beeld van Simon weer terecht was, zegt haar dochter. 'Ze heeft niet mogen meemaken dat het beeld terugkwam op zijn oude plek, maar dit was al heel mooi. Het lot van het beeld heeft haar altijd beziggehouden.'

Lees vandaag meer in Het Parool.