Amsterdam Bewaar

AFK stelt half miljoen beschikbaar voor ondernemende kunstenaars

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) zal leningen aan kunstenaars verstrekken. Er is een half miljoen beschikbaar om kunstenaars ondernemender te maken. Dinsdagmiddag is de intentieverklaring ondertekend door het AFK en de organisatie Cultuur-Ondernemen. Met ingang van april is er een pot van een half miljoen euro waar Amsterdamse kunstenaars en kunstinstellingen een beroep op kunnen doen.

AFK-woordvoerder Clemmy Tjin-Bromet zegt dat kunstenaars in tijden van bezuinigingen veel behoefte hebben aan leningen. 'Het is voor kunstenaars nu al moeilijk genoeg, maar een lening bij een bank krijgen ze niet zomaar.'

Het AFK beoordeelt de aanvragen op inhoud en haalbaarheid. De Triodos Bank en Cultuur-Ondernemen houden de kredietwaardigheid van de kunstenaars in de gaten. De Triodos Bank is vooral betrokken bij leningen boven de tienduizend euro. Cultuur-Ondernemen verstrekte eerder ook leningen, maar zal dat nu op grotere schaal met het AFK doen.

Tjin-Bromet zegt dat de leningen beslist niet zijn bedoeld als vervanging van subsidie. 'Er waren al kunstenaars die geld wilden lenen om het weer met subsidie terug te betalen, maar daar is het niet voor.' Met de leningen kunnen musici bijvoorbeeld instrumenten kopen, theatermakers decors financieren of kunstenaars een plan uitwerken dat nog niet heel concreet is. Het voordeel is dat een project voor een lening aan minder eisen hoeft te voldoen dan bij het aanvragen van subsidie.

Lees vandaag meer in Het Parool.