Amsterdam Bewaar

Kunstwerk van zwerfvuil moet aanzetten tot opruimen

Peter Smiths wereld van plastic flessen wordt te water gelaten.
Peter Smiths wereld van plastic flessen wordt te water gelaten. © Maarten Bezem

De wereld van zwerfvuil van kunstenaar Peter Smith drijft sinds gistermiddag in het IJ om Amsterdammers te verleiden over drie maanden prikstok en vuilniszak ter hand te nemen voor een opgeruimde stad. Op die dag, 21 september, staat het opruimen van zwerfvuil in de eigen buurt namelijk centraal.

Een wereldbol van plastic flesjes in het IJ laten dobberen om korte metten te maken met de enorme 'plastic soep' in de Atlantische Oceaan. Het heeft iets tegenstrijdigs. Toch is het allemaal onderdeel van het weldoordachte plan van fotograaf en kunstenaar Peter Smith (49) om de wereld - of toch zeker Amsterdam - te wijzen op de gevaren van ons zwerfvuil.

'Het plastic dat wij achteloos op straat gooien, krijgen onze kinderen uiteindelijk op hun bord,' zegt Smith. 'Het stroomt van beekjes en riviertjes naar de oceaan, vissen eten de minuscule deeltjes en uiteindelijk vergiftigt het ons allemaal.' Met behulp van buurtbewoners sprokkelde Smith de afgelopen maanden zo'n zesduizend blauwe, groene en gele petflesjes bij elkaar om zijn vijf meter hoge 'wereld van zwerfvuil' in de NDSM-loods te vervolmaken.

Een boot voer de globe gistermiddag naar het water tussen het filmmuseum Eye en de aanmeerplaats van de pont. Op vrijdag 21 september verdwijnt het drijvende kunstwerk weer. Maar dan wel met ál het zwerfvuil, hoopt Smith. Die dag is het Keep it Clean Day! in Nederland. Dat is de dag waarop iedereen het zwerfvuil in de eigen buurt opruimt. Tenminste, dat is de bedoeling, zegt organisator Annette Dölle: 'We proberen zo veel mogelijk mensen hiervoor enthousiast te krijgen via Twitter en Facebook. Als we er allemaal in geloven, kunnen we het verschil maken.'

Lees vandaag meer in Het Parool.