Kunst & Media Bewaar

Helikopterkat Orville is wereldnieuws

Orville wordt opgelaten tijdens de laatste dag van de KunstRAI.
Orville wordt opgelaten tijdens de laatste dag van de KunstRAI. © REUTERS

Helikopterkat Orville, die tot afgelopen weekend te zien was op de KunstRAI, is niet alleen in Nederland onderwerp van discussie. Ook buitenlandse media hebben lucht gekregen van de opgezette kat met propellers van kunstenaar Bart Jansen.

Tijdens de laatste dag van de KunstRAI, afgelopen zondag, werd Orville onder grote belangstelling opgelaten. Dat zorgde voor veel kritiek, van onder andere de Partij voor de Dieren. Bovendien werden er leuzen op de RAI geklad: 'Dood aan de dierendoders' en 'Schande!'

Het nieuws heeft zich na afloop van de kunstbeurs als een lopend vuurtje over de wereld verspreid. Grote nieuwszenders als Fox News en Sky News besteden aandacht aan het onderwerp en kranten als The Telegraph, Herald Sun en The Washington Post hebben een artikel gewijd aan Orville. Een selectie:

Brisbane Times
'Op het internet kom je veel vreemde dingen tegen, maar deze dode kat die omgebouwd is tot een zelfbestuurbare helikopter, is misschien wel het meest vreemde tot nu toe'.

The Washington Post
'Hoe gedenk je je overleden huisdieren? De Orvillekopter is een eerbetoon van de Nederlandse kunstenaar Bart Jansen aan zijn kat Orville, die vorig jaar overleed na een aanrijding met een auto'.

New York Daily News
'Katten hebben misschien negen levens, maar niet op deze manier. Deze bizarre creatie werd vorige week geshowd tijdens kunstbeurs de KunstRAI in Amsterdam'.

The Herald Sun
'Dit is Orville: de vliegende, dode, opgezette, kat. JA. De naam van deze kat is Orville. Als in, Orville Wright, een van de gebroeders Wright die bekend zijn geworden als pioniers in de luchtvaart. Maar dat is ook waar het Wright (het goede) eindigt, want de rest van het verhaal is heel erg wrong (verkeerd). Want in plaats van zijn huisdier vredig te laten rusten, heeft de baas van Orville hem gebruikt voor een kunstproject'.

The Inquisitr
'Bent u klaar voor het 'what the hell did I just see'-moment van de dag?'

Stuff.co.nz
'Het lijkt niet oké om een dode kat op te zetten en hem te veranderen in een zelfbestuurbare vliegende helikopter, maar de Nederlandse kunstenaar Bart Jansen heeft het gedaan'.