Kunst & Media Bewaar

Nieuw schilderij van Rembrandt ontdekt

Oude man met baard uit 1630. Onder de verf zit een zelfportret van de meester verscholen.	Foto © René Gerritsen
Oude man met baard uit 1630. Onder de verf zit een zelfportret van de meester verscholen. Foto © René Gerritsen © UNKNOWN

Onderzoekers hebben een tot nu onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt. Het kleine paneel Oude man met baard kan aan de beroemde schilder worden toegeschreven, stelde Rembrandtkenner Ernst van de Wetering vandaag in het Rembrandthuis in Amsterdam. De meester schilderde het omstreeks 1630, aan het eind van zijn Leidse periode.

Tot dusver kon niet met zekerheid achterhaald worden wie de maker was van het schilderij, dat in bezit is van een particuliere verzamelaar. Uit technisch onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens met collega's uit Nederland en de Verenigde Staten blijkt nu dat zich onder het verfoppervlak een onvoltooid zelfportret van Rembrandt bevindt.

Met behulp van moderne scantechnieken konden de onderzoekers pigmenten in verborgen verflagen detecteren. Daardoor konden overschilderde voorstellingen fotografisch zichtbaar worden gemaakt. (ANP/Redactie)

Schilderijtechnische overeenkomsten
Daarnaast vertoont het werk 'schilderijtechnische overeenkomsten' met andere schilderijen die Rembrandt rond 1630 maakte, aldus Van de Wetering. Ook is van het schilderij een kopie bekend die door een leerling in Rembrandts atelier moet zijn vervaardigd op basis van het origineel. Op een reproductieprent uit 1633 is dezelfde man afgebeeld, met de vermelding dat Rembrandt daarvan de maker is.

Op grond van deze gegevens is Van de Wetering ervan 'overtuigd' dat het schilderij eigenhandig door Rembrandt is geschilderd. Van de Wetering is hoofd van het Rembrandt Research Project, een groep van experts die zich buigt over de authenticiteit van aan Rembrandt toegeschreven werken.

Het Rembrandthuis krijgt Oude man met baard in bruikleen van de verzamelaar en zal van 1 mei tot en met 1 juli een speciale tentoonstelling wijden aan het onderzoek.

Vandaag in Het Parool: 'In de ronde kras zit bij Rembrandt vaak een knik' Meer over de nieuw ontdekte Rembrandt