Buitenland Bewaar

Nederlandse dag op expo een besloten feestje

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima lopen dinsdag door het Nederlands Paviljoen van de wereldtentoonstelling in Shanghai. Foto ANP
Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima lopen dinsdag door het Nederlands Paviljoen van de wereldtentoonstelling in Shanghai. Foto ANP © UNKNOWN

SJANGHAI - Nederland staat dinsdag centraal op de wereldtentoonstelling in Sjanghai. Voor de honderdduizenden bezoekers was er echter niets van te merken.

''Wat is er te doen vandaag?'' Een Chinese journalist richt zich met zijn vraag tot een Nederlandse voorlichter, aan het begin van de Nederlandse dag op de wereldtentoonstelling in Sjanghai. ''Nou, de aankomst van het Paar.'' De journalist: ''En verder?'' Voorlichter: ''Straks kun je zien hoe de prins en prinses door het Nederlands paviljoen lopen. De rest is besloten.'' De journalist: ''Dus geen culturele optredens of zo uit Nederland?'' De voorlichter: ''Jawel, vanavond. Voor genodigden.''

Nederland maakt van zijn nationale dag op de Expo 2010 een besloten feestje. Zonder publiek wordt prins Willem-Alexander en prinses Máxima rondgeleid door Happy Street. Het populaire Nederlandse paviljoen was om die reden al een dag eerder op slot gegaan, om ervoor te zorgen dat alles er piekfijn uit zou zien voor het prinselijk paar.

Het paviljoen heeft na drie weken al flink te lijden onder de vele bezoekers en de niet altijd even grondige bouwmethodes van de Chinese aannemers. Verf bladdert af, deurklinken blijven niet lang vastzitten en niet alle 26 huisjes die aan de omhooglopende Nederlandse straat hangen, kunnen het regenwater buiten houden.

Het complex is, net als de meeste paviljoens, in sneltreinvaart uit de grond gestampt. Die haast lijkt zich nu te wreken, doordat continu onderhoud onvermijdelijk is om het paviljoen in goede conditie te houden tot aan het einde van de Expo op 1 november.

De kunstschapen op het nepgrasveld onder het paviljoen zijn erg populair als hangplek voor bezoekers. Daardoor breken nu al oortjes en pootjes af en missen de dieren op sommige plekken hun kleurtje.

Paviljoens van andere landen kampen met vergelijkbare problemen. De Tsjechen hebben de Expo-organisatie zelfs gedreigd met sluiting van hun paviljoen, als een aantal noodreparaties niet snel kan worden uitgevoerd en de autoriteiten het afgeven van werkvergunningen voor personeel blijven vertragen.

Tijdens het koninklijk bezoek is alles uiteraard perfect in Happy Street. Ook Máxima kon de verleiding niet weerstaan om even op een schaap te gaan zitten, nadat haar echtgenoot het oranje koord dat hen van het grasveld scheidde zelf uit de weg ruimde.

Gastheer van het paar is de Chinese minister van Water, een oude bekende van de prins. Willem-Alexander vind Happy Street een goed voorbeeld van hoe Nederland, dat hij een 'groene stadstaat' noemde, schaarse ruimte gebruikt.

Chinezen die de Expo dinsdag bezochten, merkten niets van een Nederlandse dag. Geen Nederlandse artiesten op de openbare Expo-podia, geen gratis kroketten voor voorbijgangers. Alleen maar een blokkade van oranje lint en Nederlandse beveiligers, tussen hen en Happy Street, precies het tegenovergestelde van het open karakter dat ontwerper John Körmeling voor ogen stond. (GPD)