Kunst & Media Bewaar

Paus ontvangt kunstenaars in het Vaticaan

Paus Benedictus XVI heeft ruim 250 kunstenaars ontvangen. Foto ANP
Paus Benedictus XVI heeft ruim 250 kunstenaars ontvangen. Foto ANP © UNKNOWN

ROME - Ruim 250 kunstenaars, onder wie drie Nederlanders, zijn zaterdag door de paus ontvangen in de Sixtijnse kapel in het Vaticaan. Zal zijn Pietà hier ooit te zien zijn, binnen de muren van het Vaticaan? Caspar Berger, gniffelt. ''De mijne is wel erg rauw, maar wie weet,'' zegt de Nederlandse beeldhouwer over zijn bronzen interpretatie van Michelangelo's meesterwerk: een 'lege' Maria die alleen vorm heeft door haar kleding, met op schoot een binnenstebuiten gekeerd lichaam van Christus.

Berger (44) was aanvankelijk als enige Nederlander uitgenodigd. Later werden ook de schrijvers Cees Nooteboom en Kader Abdolah gevraagd voor 'de dialoog' van de Duitse paus met de kunstwereld.

''Ik was verbaasd over de uitnodiging, maar het was een magische ervaring,'' zegt Berger. Wat de paus werkelijk wil, is hem nog niet geheel duidelijk. ''Het Vaticaan wil op de een of andere manier aanhaken, zal zelfs voor het eerst met een eigen paviljoen meedoen aan de Biennale van Venetië.''

De paus droomt van 'een vruchtbare alliantie' tussen kerk en kunst. Ze vormden immers een winnende combinatie in de renaissance, toen pausen genieën als Michelangelo vroegen Bijbelse scènes te realiseren. Om de heilige boodschap over te brengen aan het ongeletterde volk, maar ook ter meerdere eer en glorie van de kerk en haar leider van dat moment.

Sindsdien zijn kunst en kerk elkaar uit het oog verloren. Geen betere plek elkaar weer te treffen dan de Sixtijnse kapel, heeft de paus gedacht. (HET PAROOL)