AMSTERDAM  - Hardnekkige graffitischrijvers moeten een gebiedsverbod opgelegd krijgen. Zo kunnen buurten die onder de graffiti zitten beter worden schoongehouden. Dat heeft CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zaterdag voorgesteld.

In zijn ogen zet het beboeten van spuitbuskunstenaars maar weinig zoden aan de dijk. De daders kunnen de boete vaak niet betalen en blijven spuiten in hun buurt. Volgens Van Haersma Buma kan een verbod om in een gebied te komen wel helpen, omdat het graffitispuiters er juist om gaat op hun eigen terrein hun sporen achter te laten. ''Ze kunnen dan niet meer stoer doen in hun eigen gebied.''

Het verbod kan wat hem betreft gaan gelden voor een fors deel van een plaats, bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam. Graffitispuiters die nog maar net bezig zijn, zou de toegang tot een kleiner gebied kunnen worden ontzegd. Omdat de politie vaak weet om wie het gaat, er op vaste tijden geklad wordt en er veel camera's hangen, moet de maatregel niet moeilijk uit te voeren zijn, denkt Van Haersma Buma.

Nieuwe regels hoeven er niet te komen. Bestaande wetten om overlast van hooligans of winkeldieven aan te pakken, kan het Openbaar Ministerie gebruiken om ook graffitispuiters achter de broek te zitten. (ANP)