Kunst & Media Bewaar

Plassende creatie Jan Steen blijft onverkocht

Een schoolklas met een slapende schoolmeester. Foto
Een schoolklas met een slapende schoolmeester. Foto © ANP

Een schilderij van Jan Steen (1626-1679) is tijdens een veiling van Sotheby's in Amsterdam niet verkocht. Er kwamen geen aanvaardbare biedingen op het doek, meldde een woordvoerster van het veilinghuis. De richtprijs voor Een schoolklas met een slapende schoolmeester uit 1672 lag tussen de 300.000 en 400.000 euro.

Het schilderij kwam rond 1928 in handen van een Nederlander. Zijn nazaten boden het werk nu aan op de veiling. Volgens Sotheby's was het doek één keer voor het publiek te zien, tijdens een tentoonstelling in het Britse Manchester. Op het werk zijn leerlingen uit een Leidse schoolklas afgebeeld die kattenkwaad uithalen. Duidelijk is te zien hoe een jongen in een kan plast en hoe iemand de rok van een meisje omhoog trekt, waardoor haar billen zichtbaar worden.

Tijdens de veiling in Amsterdam kwamen 82 andere schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters onder de hamer. Een schilderij van de Vlaming Abel Grimmer bracht tien keer de verwachte opbrengst op. Jozef en Maria bij een herberg werd verkocht voor 300.750 euro. Het kleine ronde paneel met een diameter van 25,1 cm. werd daarmee het topstuk uit de veiling. (ANP)