AMSTERDAM - Beeldhouwer Ben Guntenaar, ooit lid van de in de jaren vijftig opgerichte Groep Amsterdam, is overleden. De groep bestond verder uit toonaangevende collega's als Carel Kneulman en Shinkichi Tajiri.

Eerst werkte Guntenaar (Huizen, 1922) figuratief en expressief, later werd zijn werk steeds minimalistischer, architectonischer en abstracter. Hij woonde en werkte al decennia in de Dordogne in Frankrijk, waar zijn favoriete materiaal vandaan kwam: vilhonneur, een lichte kleurige zandsteen. Daar is hij ook overleden.

Zijn methode was dat hij in een steengroeve een stuk steen uitzocht en daar een natuurlijke verdeling in aanbracht. Die delen bewerkte en rangschikte hij tot een nieuw geheel, waardoor zijn latere werk sterk architectonisch aandoet.

Eén van zijn kunstwerken in de openbare ruimte in Amsterdam is Verschuivingen, dat hij in de jaren zeventig maakte in het kader van Amsterdam 700. Het standbeeld, dat op de hoek Churchilllaan/Haringvlietstraat staat, bestaat uit een kolom met vier schuinstaande ribben, opgebouwd uit vier blokken natuursteen.

Een ander beeld staat bij de Gerrit Rietveld Academie, waar hij zijn opleiding genoot en waar hij enige tijd lesgaf. (HEY PAROOL)

Bron foto www.zutphen.nl