CAIRO - De Egyptische onderminister van Cultuur, Mohsen Shalaan, is gisteren voor vier dagen opgesloten. Dit gebeurde naar aanleiding van de diefstal van een schilderij van Vincent van Gogh, zaterdag uit het Mahmoud Khalil Museum in Caïro.

Het Egyptische Openbaar Ministerie heeft ook het hoofd van de afdeling kunst van het ministerie van Cultuur opgepakt in verband met de diefstal van het kunstwerk. Mohsen Shalaan, en vier andere functionarissen worden beschuldigd van 'nalatigheid en falen bij het vervullen van hun functie'. Negen functionarissen van het Egyptische ministerie mogen het land niet verlaten.

Het schilderij van dertig bij dertig centimeter uit 1887 dat bekend staat onder de titel Klaprozen of Vaas met bloemen, en waarvan de waarde is geschat op vijftig miljoen euro, werd zaterdag op klaarlichte dag gestolen uit het Mahmoud Khalil Museum in Giza, een voorstad van de hoofdstad Caïro. Het alarmsysteem bleek niet te werken. Slechts zeven van de 43 beveiligingscamera's functioneerden. Ook werkte het alarmsysteem bij de schilderijen niet.

Gisteren werden op het vliegveld van Caïro twee Italiaanse toeristen gearresteerd die mogelijk iets te maken hebben met de diefstal. Er ging een verklaring van de Egyptische minister van Cultuur uit dat het schilderij zou zijn teruggevonden, maar later werd die verklaring ingetrokken.

Hetzelfde schilderij van Van Gogh werd al eens eerder, in 1978, uit het Mahmoud Khalil Museum gestolen. Tien jaar later werd het doek teruggevonden in Koeweit. (HET PAROOL)