Recensie
Anywhere but home *
© UNKNOWN

Anywhere but home *

Regie: Seth Gordon
Met: Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight

Vince Vaughn leverde vorig jaar één van de ellendigste kerstkomedies aller tijden af met Fred Claus. Daarin had hij als de miskende broer van de Kerstman een grondige hekel aan het kerstfeest. In Vaughns nieuwste kerstzeperd Four christmases - bij ons uitgebracht als Anywhere but home - deelt de boomlange acteur zijn kersthaat met zijn drie koppen kleinere geliefde Reese Witherspoon.

Elke kerst maakt het ongetrouwde stel zonder kinderen zich uit de voeten. Helaas gooit slecht weer op het vliegveld ditmaal roet in het eten. Ze stranden, en ontkomen niet aan het verplichte familiebezoek. Tot viermaal toe zelfs, want al hun ouders zijn gescheiden. Zo leidt deze rampzalige kerst hen langs de botte seksistische heikneuter Robert Duvall en een flirterige schoonzus met een monumentaal decolleté.

Bij het bezoek aan Witherspoons vader Jon Voight slaat de toon om naar misplaatst melodrama, waarbij Vaughn en Witherspoon hun vrije, blije leventje uiteraard in twijfel moeten trekken ten gunste van traditionele familiewaarden. Opmerkelijk genoeg heeft Vaughn zich, net als in Fred Claus, omringd met Oscarwinnaars. Kennelijk hadden Witherspoon, Duvall, Voight, Sissy Spacek en Mary Steenburgen in de dure feestdagen dringend behoefte aan een extraatje onder de boom. (FRITZ DE JONG)

Website