Kunst & Media Bewaar

I love Dries een film voor frituurliefhebbers

Aan belangstelling van de vakpers geen gebrek, bij de première van de film I love Dries in een Van der Valkvestiging. Er waren nauwelijks BN'ers, wel veel fans. Foto ANP/Rick Nederstigt
Aan belangstelling van de vakpers geen gebrek, bij de première van de film I love Dries in een Van der Valkvestiging. Er waren nauwelijks BN'ers, wel veel fans. Foto ANP/Rick Nederstigt © UNKNOWN

Ken uw markt: nadat eerdere films van regisseur Tom Six in de bioscoop jammerlijk ten onder gingen, is zijn nieuwste film I love Dries alleen te zien in hotels van het Van der Valkconcern

Toekanfiliaal De Witte Bergen in Eemnes heeft de première. En die is geheel in stijl van de film. Er is een rode loper, maar dat is dan ook het enige dat doet denken aan een gebruikelijke filmpremière. De dresscode is casual - die paar mannen in pak met das vallen lelijk uit de toon - en te drinken is er vooral bier uit blik.

Te eten: niets anders dan minifrikandellen. Maar die worden wel geserveerd in zowel de fijne als de grove variant, te dopen in naar voorkeur mayonaise dan wel pindasaus. Daar hoor je Johnannes van Dam nooit over, maar de ware frituurliefhebber stelt zulke attenties op prijs.

Halen bekende Nederlanders de neus op voor een dergelijke première of zijn ze gewoonweg niet uitgenodigd? De vakpers, die zich rond de rode loper heeft verzameld in afwachting van hoofdrolspeler Dries Roelvink, is in verwarring. Horen die twee dames die arriveren in een Suzuki Alto erbij? Bij gebrek aan echte BN'ers richten ze de camera's en microfoons maar tot collega Joop van Tellingen: ''Ja, ik ken Dries dus al heel lang....''

Net nadat een groep bejaarden met rollator via de rode loper De Witte Bergen heeft verlaten, horen we het indrukwekkende geronk van een GTO, een klassieke muscle car uit de jaren zeventig. Uit de kofferbak komt Dries Roelvink tevoorschijn. Hij staat nog niet op de grond, of hij haalt, heel kenmerkend, de rechterhand door de vikingmanen. Zo te zien heeft hij de zonnebank gisteravond nog net een strepie hoger gezet dan normaal.

Waarom mevrouw Roelvink er niet bij is, weten we uit De Telegraaf; ze had geen zin in vragen over de nogal wankele relatie met haar man. Dries zelf is in zijn element. Hij schudt handjes, zet handtekeningen en begroet gabbers zoals Tony dat doet in The Soprano's: wang tegen wang, elkaar ondertussen klapjes op de rug uitdelend.

De eerste publieke vertoning van de comedy I love Dries is in zo'n zaaltje waar normaal vijftigjarige bruiloften worden gevierd. Het zicht op het filmscherm is heel beperkt (de gedachten gaan uit naar filmvertoningen van lang geleden in de kantine van de camping), maar de sfeer lijdt er niet onder. Het publiek, dat lijkt te bestaan uit de harde kern van de Dries Roelvinkfanclub, ligt anderhalf uur dubbel.

Ook voor minder toegewijden valt er veel te lachen. De film gaat over een asociaal woonwagenstel (u zou in meneer en mevrouw twee deelnemer uit het SBS6-programma De afvallers kunnen herkennen) met een kinderwens. Omdat hij ooit 'met zijn kloten' in een hooivork viel, ontvoeren ze hun held Dries Roelvink - inderdaad in de kofferbak van die GTO - om haar zwanger te maken.

In het donker van het Van der Valkzaaltje voorziet Roelvink zelf de comedy van commentaar. ''En nu even allemaal de ogen dicht,'' horen we hem of één van die gabbers rondom hem zeggen bij een scène waarin die dikke asomevrouw onder het dekbed kruipt in een poging enig leven te brengen in het onwillige geslachtsdeel van de zanger.

I love Dries gaat op tournee langs diverse Van der Valkhotels. Alleen daarom al zou de film wel eens een enorme culthit kunnen worden.

Tip voor de bezoekers: zorg dat je ergens vooraan of tegen het middenpad zit, anders zie je - om in de stijl van de film te blijven - geen reet. (PETER VAN BRUMMELEN)

www.driesroelvink.nl