Recensie
De zeven van Daran: Strijd om Pareo Rots **
© UNKNOWN

De zeven van Daran: Strijd om Pareo Rots **

Regie: Lourens Blok
Met: Johann Harmse, Ketrice Maitisa, Caroline Goodall

'Jimmy, alleen jij kan de wereld redden!' Tja, probeer maar eens geen gehoor te geven aan de smeekbede van een pratende witte giraf met Bambi-blik. De elfjarige Britse schooljongen Jimmy (Johann Harmse) is uitverkoren om ergens in Afrika de dreigende stammenoorlog tussen de Bombattas en de Saladir te voorkomen. Samen met de pientere Charita (Ketrice Maitisa) en telepathisch aangemoedigd door giraf Seraf reist Jimmy af naar Pareo Rots, waar de voorspelde strijd gaat plaatsvinden. Dat vraagt natuurlijk om een reeks spannende avonturen, waarin het knulletje ternauwernood ontsnapt aan uitdroging, verdrinkingsdood, executie en twee onnozele schurken - die rechtstreeks uit Bassie en Adriaan lijken gestapt.

Strijd om Pareo Rots is de eerste in een geplande reeks van zeven internationale familiefilms over de zeven van Daran, zeven magische witte dieren - voor de zeven continenten - die al 'sinds het begin der tijden waken over de balans tussen goed en kwaad op deze aarde.' Wanneer deze balans verstoord dreigt te raken, roepen ze de hulp in van jonge, pure mensenkinderen, zoals onze Jimmy.

Het moet gezegd: aan de buitenkant ziet het er allemaal prima uit. De locaties zijn adembenemend - zelfs het verplichte helikoptershot over de eindeloze duintoppen van de Afrikaanse woestijn ontbreekt niet - de muziek weet zelfs van een wegrijdende auto een belevenis te maken en de twee jonge hoofdrolspelers hebben net die juiste dosis naïviteit en vroegrijpheid die nodig is om zo'n familieavontuur te dragen. Wat dat betreft geen slecht speelfilmdebuut voor de Nederlandse Lourens Blok, die in 2006 aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie afstudeerde met Liefde, dood & luchtgitaar.

Toch kan dat alles niet maskeren dat het verhaal wel erg stichtelijk is, zonder ook maar een sprankje echte inspiratie of relativering, zoals bij de Zoop-films bijvoorbeeld wel het geval is. Een flauw grapje over de uitstoot van lichaamsgassen kan er nog net van af, maar verder neemt de film zichzelf veel te serieus.

Strijd om Pareo Rots verschijnt in zowel de originele als de Nederlands nagesynchroniseerde uitvoering. (BREGTJE SCHUDEL)

Trailer
Website