Het Nederlands Film Festival gaat op zoek naar de favoriete Nederlandse speelfilm aller tijden van het Nederlandse publiek. Tot 31 augustus kan iedereen zijn tien favorieten aangeven op de website van het festival. De vijftig films die de meeste stemmen krijgen, dingen mee naar de titel 'NLfilmtop50 Favoriet'.

In de afgelopen 96 jaar zijn achthonderdvijftig Nederlandse speelfilms van minstens een uur gemaakt, variërend van Vrouwenoogen van Caroline van Dommelen (1912) tot Snuf De Hond In Oorlogstijd van Steven de Jong en Hoe Overleef Ik Mezelf? van Nicole van Kilsdonk (juni 2008) De complete lijst Nederlandse speelfilms is te vinden in de database van het Nederlands Film Festival en in principe dingen ze allemaal mee.

Tot eind augustus is het mogelijk om tien favorieten te kiezen via de website www.filmfestival.nl/10favorieten. In de september kan het publiek via www.nlfilmtop50.nl uit de eerste selectie van vijftig films nog eens vijf persoonlijke favorieten aanwijzen. Dat getrapte systeem moet leiden tot de verkiezing van de favoriete Nederlandse publieksfilm aller tijden. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival, dat van 24 september tot 3 oktober in Utrecht wordt gehouden. In 1999 organiseerde het Festival een soortgelijke verkiezing; toen werd Turks Fruit van Paul Verhoeven door het Nederlandse publiek uitgekozen tot beste Nederlandse film van de twintigste eeuw. (HET PAROOL)