Recensie
Bollywood hero ***
© UNKNOWN

Bollywood hero ***

Regie: Diederik van Rooijen
Met: Egbert Jan Weeber, Ishwari Bose-Bhattacharya, Ahilesh Kumar

Een jonge acteur uit Nederland belandt als bijrolspeler in een Bollywoodfilm. Plichtmatig werkt hij zich door zijn zang- en dansnummers heen. Wat er op de filmset gebeurt, interesseert hem zo te zien weinig. Wel heeft hij oog voor zijn mooie Indiase tegenspeelster. Nog meer bekommert hij zich om de armoede die hij aantreft buiten de studio.

Acteur Nick maakt filmopnamen van de straatellende in Mumbai met een oude Super-8-camera. Ook houdt hij een videodagboek bij, waarin hij zijn dementerende vader in Holland deelgenoot maakt van zijn frustratie over het onrecht in India.

Zonder enig gevoel voor de plaatselijke gewoonten begint hij lukraak mensen te helpen. Van de regen in de drup, zo blijkt al gauw. Uiteindelijk scheert hij zelfs zijn kop kaal, om het als een polderversie van Travis Bickle uit Taxi driver op te nemen tegen een slavendrijver die zwerfkinderen uitbuit.

Regisseur en scenarist Diederik van Rooijen zet nauwelijks kanttekeningen bij Nicks doorgeschoten idealisme. De moddervet aangezette finale omarmt de jongen zonder omhaal als een held en een martelaar. De filmtitel lijkt niet ironisch bedoeld.

Het is niet moeilijk om je te ergeren aan de grenzeloze naïviteit van Nick, die door Egbert Jan Weeber effectief wordt neergezet als een egocentrische huilebalk. Maar je kunt ook niet ontkennen dat Bollywood hero met de nodige cinematografische flair in elkaar is gestoken.

Vooral de quasinonchalante vermenging van Van Rooijens 'gewone' filmopnamen met Nicks video's en Super-8-filmpjes maakt indruk. Vergeleken met Van Rooijens vorige maand verschenen Oeroezgandrama Stella's oorlog houdt de regisseur zijn hang naar heftig drama gelukkig goed in toom. Afgezien dan van die pompeuze finale, waarin de film toch nog lelijk uit de bocht vliegt. (FRITZ DE JONG)

www.bollywoodhero.nl