Recensie
Beyond the game ***
© UNKNOWN

Beyond the game ***

Bioscoop: Het Ketelhuis, Studio K
Regie: Jos de Putter

In de openingsscène van de nieuwe documentaire van Jos de Putter (Het is een schone dag geweest) zien we een stel jongens in opperste concentratie naar een groot scherm staren. Ze zien eruit alsof een doorwaakte nacht eerder regel dan uitzondering is. Met dit shot voert De Putter ons de wereld van het gamen in, een industrie waar meer geld omgaat dan in de globale filmindustrie. De Putter volgt de strijd tussen de twee beste spelers van het spel Warcraft III, een variant van het populaire online spel World of Warcraft, dat miljoenen spelers over de hele wereld bezighoudt. Dag en nacht, vandaar die hologige jongens.

De twee beste spelers zijn een jonge Chinees (Sky) en een jongen uit Nieuwegein (Grubby). Beide jongens ontmoeten elkaar voortdurend in competitieverband, wedstrijden die worden gespeeld in grote arena's voor duizenden toeschouwers.

Voor Sky staat alles op het spel: zijn gooi naar de top staat in het teken van een ontsnapping aan de armoede. Grubby was een Nederlandse vwo-scholier, een natural in het spel. Zonder dat we veel van het spel te zien krijgen, begrijpen we dat hij de man van de geniale invallen is.

Net als met schaken is het moeilijk om in beeld te brengen wat er precies in het spel gebeurt en hoe groot de spanningen van de spelers zijn. Als Sky verslagen wordt, zien we even het masker vallen, als er traan over zijn wang loopt in de eenzaamheid van zijn spelcabine. (MARK MOORMAN)

www.beyondthegame.nl