Recensie

Forgetting Sarah Marshall **

Regie: Nicholas Stoller
Met: Jason Segel, Kristen Bell, Russell Brand, Mila Kunis

De Amerikaanse producent en filmmaker Judd Apatow slaagde er de afgelopen jaren in het braakliggende terrein tussen de romantische komedie en de platte tienerkolder te ontginnen. De twee dominante stromingen in het Amerikaanse komedie aanbod richten zich al geruime tijd op een publiek van jonge vrouwen of van pubers, waardoor er voor films gericht op jonge mannen een markt openlag. Met Superbad, The 40-year-old virgin en Knocked up belicht Apatow hun problemen op een komische en herkenbare manier, en hij maakte daar veel vrienden mee.

De nieuw Apatow-productie werd geschreven door komiek Jason Segel, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Forgetting Sarah Marshall is een van testosteron en mannenfantasie¿¿n doordrenkte tegenpool van de traditionele romantische komedie. De door Segel vertolkte antiheld is een vadsige en slonzige muzikant, die door zijn beroemde vriendin voor een rockster gedumpt wordt, en daar moeilijk overheen komt.

Het is een aardig tegendraads uitgangspunt, maar wie er niet voortdurend bij bedenkt dat de hoofdrolspeler de film voor zichzelf schreef, kan zich afvragen wat er nou zo grappig is aan zijn avonturen.

Een lachfilm hoeft niet per definitie realistisch of geloofwaardig te zijn, maar bij een komedie die ons nadrukkelijk wil laten lachen om herkenbaar liefdesleed helpt het allicht indien we er een beetje in mee kunnen gaan. Dat lukt maar niet met Segel, en evenmin met het Britse fenomeen Russell Brand, dat improviserend op de televisie altijd goed is, maar ingesnoerd in een Amerikaanse formule minder sterk op de lachspieren werkt. (BART VAN DER PUT)

Website
Trailer