Regie: Steven Brill
Met: Owen Wilson, Nate Hartley, Troy Gentile, David Dorfman

Een nerd, een dikkerd en een neurootje met een beugel hebben bedacht hoe ze door 'proactief' optreden hun populariteit op hun nieuwe school kunnen zekerstellen. Vanaf de eerste dag valt hun plan in duigen, want tegen de mishandelingen door de schoolpsychopaat en zijn makker is niemand opgewassen. Dus huren ze een bodyguard in, al kunnen ze met hun beperkte zakgeld niet al te hoge eisen stellen.

Laten we het er op houden dat we in de aardigste momenten van de highschoolkomedie Drillbit Taylor de hand herkennen van coscenarist Seth Rogen. Dit veelbelovende talent droeg ook het materiaal aan voor de verrassend hartverwarmende puberkomedie Superbad, met een min of meer vergelijkbaar drietal in de hoofdrol. Drillbit Taylor mag dan plat zijn, de manier waarop de gedoodverfde slachtoffers zich tussen laffe medescholieren, onverschillige leerkrachten en regelrecht stupide ouders overeind proberen te houden verdient in elk geval onze sympathie.

Net als trouwens de droefgeestige Owen Wilson als de dakloze ex-militair die al na één dag geschrokken deserteerde uit het leger en nu een carrière als stoplichtbedelaar heeft opgebouwd. Met zijn eigenwaarde bijna op het nulpunt schroomt hij niet om de drie scholieren in nood met zijn mooie praatjes om de tuin te leiden. Vol vertrouwen in hun ingehuurde beschermer stappen ze op hun kwelgeesten af, maar waar is hun held als ze hem echt nodig hebben?

Jammer dat Drillbit Taylor ondanks gevatte momenten en aardige satirische speldenprikken toch een rommelig en vaak kinderlijk geheel blijft. Het tempo houdt niet over en de ontknoping verzandt in voorspelbare clichés en sentiment. Dat herinnert ons aan het feit dat regisseur Steven Brill ook de man was van de veel te lollige avonturenparodie Without a paddle. Owen Wilson, de aandoenlijke komiek met zijn gedeukte neus en wereldvreemde blik, had beter verdiend. (LEO BANKERSEN)

Website
Trailer