Kunst & Media Bewaar

Het Parool tipt: nog eens 10 films die u niet mag missen op het IDFA

Het Parool tipt: nog eens 10 films die u niet mag missen op het IDFA
© ANP

Er draaien meer dan driehonderd documentaires op het International Documentary Film Festival Amsterdam. Om het kiezen wat makkelijker te maken, stelden wij vorige week een top 10 voor u samen. Zijn de kaarten al uitverkocht of zat er niks voor jou tussen? Dat kan. Daarom maakten we opnieuw een top 10 met extra inspiratie.

Klik hier voor de mobiele versie.


1. 'Plaza man'
(Regie: Kasper Verkaik)

Robert Groder werd 18 op de dag dat president Kennedy werd vermoord en heeft zijn hele volwassen leven in dienst van het vinden van de ‘waarheid’ over die dag gesteld. Hij is er nog elke dag op Dealey Plaza in Dallas te vinden, waar hij elke dag weer een grote ‘x’ op de weg aanbrengt. Hij kan het niet loslaten, maar zijn persoonlijk leven is er aan onderdoor gegaan.

2. 'Solo – Out of a dream'
(Regie: Jos de Putter)

In 1994 won Jos de Putter het Idfa met 'Solo – De wet van de favela'. Het maakte van Leonardo, een elfjarige voetballer uit de favela’s, een voetbalster, die speelde bij Feyenoord en Ajax. Twintig jaar later keert De Putter met Leonardo terug naar Rio, naar de villa die hij voor zijn moeder heeft gekocht. De confrontatie met zijn oude vrienden en zijn moeder valt Leonardo niet licht. En de documentairemaker overpeinst wat er was gebeurt als hij niet in het leven van Leonardo was gestapt.

3. 'Finding Fela'
(Regie: Alex Gibney)

Als u de Afrikaanse route door het programma bewandelt (er zijn genoeg titels) dan moet u deze zeker niet missen.  Het portret van een van de groten van de Afrikaanse muziek is tegelijkertijd een portret van de moderne geschiedenis van Nigeria en het continent. De schaduwkanten van het leven van het muzikale genie worden niet geschuwd.

4. 'Wolflady'
(Regie: Daan Willekens)

Wordt de 21-jarige Sharon Kovacs de nieuwe Anouk, of zelfs de nieuwe Amy Winehouse? Er is in ieder geval die stem van het talent uit Eindhoven. En er is internationale belangstelling. Maar Kovacs is een uiterst temperamentvolle vrouw (zie Amy en Anouk) en niets is zeker op het gladde pad naar de roem. Maar als ze gat doorbreken, dan zat Daan Willekens op de eerste rij bij de geboorte van een ster.

5. 'Around de world in 50 concerts'
(Regie: Heddy Honigmann)

Ga deze editie zeker een van de films van Heddy Honigmann zien, speciale gast van het festival. In deze documentaire volgt ze het Concertgebouworkest op reizen naar Buenos Aires, Zuid-Afrika en Petsrburg en tekent daar de verhalen op van mensen voor wie de klassieke muziek levensreddend is. Ondertussen leren we ook dat bekkens vier kilo per stuk wegen.

6. '1971'
(Regie: Johanna Hamilton)

Spannende reconstructie van de inbraak van een groep anti-oorlogsactivisten in een kantoor van de FBI. Nu de zaak verjaard is komen ze uit de schaduw tevoorschijn en doen hun opmerkelijke verhaal. Ondertussen wordt er onbarmhartig beeld geschetst van de FBI in de tijden van de Vietnamoorlog – en vlak voor Watergate. Hoe is het de activisten van toen vergaan?

7. 'Exit through the gift shop'
(Regie: Banksy)

Moderne klassieker inmiddels, draait op het Idfa in het programma 'Framing reality'. Een compleet demasqué van de moderne kunst bv.  Street artist Banksy, die zich in de schaduwen hult maakt een portret van de Fransman Thierry Guetta, nadat een portret van Banksy door Guetta mislukt. Wat is echt, wat is fake, wat is kunst? De vragen zijn ontelbaar keer gesteld. Maar nog nooit zo prikkelend beantwoord.

8. 'Tie Xi Qu: West of the tracks'
(Regie: Wang Bing)

Je bent er een dag zoet mee, maar er zijn niet zo veel gelegenheden om dit 554 (!) minuten durende Chinese meesterwerk uit 2002 van Wang Bing op een filmdoek te bekijken. Het Tie Xi-district was de industriële moter van communistische China, maar nu is de zware industrie hier in verval geraakt. Majestueus portret van de vervallen kathedralen van de zware industrie en de arbeiders die in de steek zijn gelaten. Gekozen door Heddy Honigmann in haar top 10.

9. 'Democrats'
(Regie: Camilla Nielsson)

Fascinerende film over de uiterst gecompliceerde weg naar een nieuwe grondwet in het Zimbabwe van Robert Mugabe. Filmmaakster volgt de twee sterk uiteenlopende vertegenwoordigers van de twee grote politieke partijen op hun tocht door het land om de burgers te raadplegen. Maar de sterke arm van Mugabe wordt overal gevoeld. Beste film over het moderne Afrika sinds de klassieker 'Darwin’s nightmare'.

10. 'Raw footage'
(Regie: Aernout Mik)

Meesterlijke installatie op twee beeldschermen van beeldend kunstenaar Aernout Mik, die doorlopend te zien is in de Tuinzaal van de Brakke Grond (eerder in het Stedelijk Museum). Mik gebruikte niet uitgezonden materiaal dat door nieuwscrews werd geschoten tijdens de oorlog in Joegoslavië. Niet omdat het te heftig was, maar omdat er ogenschijnlijk niets gebeurde.  De verveling,  de chaos, het eindeloze wachten dat een oorlog ook kenmerkt: war rushes.