Kunst & Media Bewaar

Mogelijk ban voor Russische Cannes-winnaar om godslastering

Regisseur Andrei Zvyagintsev in Cannes met zijn prijzen.
Regisseur Andrei Zvyagintsev in Cannes met zijn prijzen. © EPA

De Russische film Leviathan, een van de grote favorieten op het festival van Cannes, dreigt in Rusland zelf de bioscopen niet te halen. Het kritische drama van regisseur van Andrei Zvyagintsev wordt mogelijk uit de bios geweerd omdat er in gevloekt wordt.

Dat melden Russische media. Volgens een nieuwe Russische wet, die op 1 juli van kracht wordt, kunnen bioscopen een boete krijgen van tussen de 40.000 en 100.000 roebel als zij een film vertonen waarin godslasterlijke taal wordt gebruikt. In het ergste geval kan de overheid bioscopen zelfs sluiten.

Leviathan vertelt over een familie die het moet opnemen tegen de corrupte lokale overheid die het land wil kopen waar het huis van het gezin op staat. De film gold in Cannes als één van de grote favorieten en werd bekroond met de prijs voor beste scenario. Leviathan is de komende maanden in tientallen landen over de hele wereld te zien.

Scheldwoorden
De producent van de film stelt dat regisseur Zvyagintsev heel zorgvuldig heeft nagedacht welke scheldwoorden hij zijn personages laat gebruiken. 'Gewone mensen zouden onder deze omstandigheden ook vloeken', meent hij. De makers proberen nu de film vóór 1 juli in de bioscopen te krijgen, voordat de wet van kracht wordt. Maar de kans dat dit lukt is klein: de release stond in principe gepland voor september. En het is logistiek vrijwel onmogelijk deze te vervroegen.

Leviathan is komend najaar in de Nederlandse bioscopen te zien.