Recensie
Ushi en haar sumoworstelaar.
Ushi en haar sumoworstelaar. © UNKNOWN

Ushi Must Marry: humor van bedenkelijk niveau **

recensieSoms kun je het onderliggende probleem van een film heel eenvoudig benoemen. Vraag: wat is er leuk aan de programma's waarin Wendy van Dijk als Ushi bekende mensen interviewt? Antwoord: de reacties wanneer blijkt dat onder de vermomming een blonde vrouw schuilgaat. Maar in Ushi Must Marry is Ushi gewoon Ushi. Van Dijk blijft onzichtbaar.

Zoals de titel al prijsgeeft: Ushi moet trouwen. En snel ook, want ze dreigt te worden uitgehuwelijkt aan een enorme sumoworstelaar. Om dat gruwelijke lot te ontlopen, reist ze de halve wereld over, op zoek naar haar droomman.

Het script is een aaneenschakeling van uitgeschreven en geïmproviseerde sketches, gebouwd op humor van bedenkelijk niveau. Zo komt Ushi in de keuken van een hotel terecht. De chef denkt dat ze er werkt en vraagt Ushi waar de 'pussy' is. Verwarring alom, tot blijkt dat hij 'octopussy' bedoelt, het hoofdgerecht van die avond.

Ook de sumoworstelaar staat garant voor veel lol. Zit Ushi net lekker op de bank, ploft die reus naast haar neer. Gevolg: de ranke Japanse vliegt twee meter de lucht in.

Het moet gezegd: Wendy van Dijk beschikt over komisch talent. Dat blijkt vooral in de scène waarin Ushi op bezoek gaat bij een etiquetteleraar en de man tot wanhoop drijft. Maar de interviews met grote sterren Patrick Dempsey (Grey's anatomy) en Chris Noth (Mr. Big uit Sex and the city) zijn juist weer erg tam. Je kunt je bovendien niet aan de indruk onttrekken dat beide heren op de hoogte waren van het complot.

Dan zijn er nog de raciale stereotypen. Sacha Baron Cohen laat je als Borat vooral lachen om de mensen die hij benadert. Zijn rol is een dekmantel. Maar in Ushi Must Marry zijn de typetjes de voornaamste bron van humor. Wie lacht anno 2013 nog onbezwaard om een Japanse met een splaakgeblek?

Film: Ushi Must Marry
Bioscoop: Arena, De Munt
Regie: Paul Ruven
Met: Wendy van Dijk, Hiromi Tojo, Patrick Dempsey
Oordeel: **