Buitenland Bewaar

Egyptische journalist sleept makers anti-islam film voor rechter

Egyptische journalist sleept makers anti-islam film voor rechter
© UNKNOWN

Een Egyptische journalist heeft vandaag aangekondigd dat hij de makers van de anti-islam film Innocence of Muslims voor de rechter sleept. Die film zou ook de aanleiding zijn geweest voor de dodelijke aanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Libië.

Volgens de Wall Street Journal is de film gemaakt door de 52-jarige projectontwikkelaar Sam Bacile uit het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Volgens Egyptische media zitten de kopten, de christelijke minderheid in het land, achter de film. De journalist riep de autoriteiten daarom op de kopten die betrokken zijn bij de film van hun nationaliteit te beroven.

In fragmenten van het filmpje op YouTube wordt de grondlegger van de islam Mohammed bespot.

De Egyptische Moslim Broederschap heeft opgeroepen tot protest tegen de verspreiding van een trailer van de film. De broederschap roept op tot vreedzaam protest op vrijdag voor alle moskeeën, zei de secretaris-generaal van de broederschap, Mahmud Hussein, in een verklaring.

Joodse geldschieters
Bacile nam de film vorig jaar in 3 maanden op in Californië. Ongeveer 60 acteurs en 45 anderen werkten eraan mee. Bacile zou van zo'n 100 joodse geldschieters 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) hebben gekregen. De hele film duurt 2 uur. De acteurs spreken Engels. In de film zijn onder meer de volgende scènes te zien:

- Mohammed zit in een woestijn met enkele van zijn volgelingen. Hij zegt dat zij mannen mogen vermoorden, vrouwen gevangen mogen nemen en kinderen als slaven mogen verkopen als dat nodig is om gebieden te veroveren en de islam te verspreiden. Hij insinueert dat ze kinderen eventueel mogen misbruiken.

- Een vrouw ouder dan 120 zegt tegen volgelingen van Mohammed dat hij een schurk is. Hij begaat zijn wandaden in de naam van God. Voor straf wordt ze achter een kameel aangesleept in de woestijn.

- Mohammed heeft seks met meerdere vrouwen. Zij komen erachter en rennen achter hem aan met slippers in de slaapkamer van een tent. Hij rent de tent uit om te gaan strijden voor de islam. Hij zwaait met een bebloed zwaard, omringd door vuur.