Amsterdam Bewaar

De Roode Bioscoop is gered

Toenmalig burgemeester Job Cohen is uitgenodigd in De Roode Bioscoop om aandacht te vragen voor de geldnood, februari 2010. Foto Amaury Miller
Toenmalig burgemeester Job Cohen is uitgenodigd in De Roode Bioscoop om aandacht te vragen voor de geldnood, februari 2010. Foto Amaury Miller © UNKNOWN

AMSTERDAM - De Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein in Amsterdam is gered. Een particulier heeft het theater gekocht.

Afgelopen najaar kwam het theater in de problemen toen de eigenaar een enorme huurverhoging aankondigde. Die hoge huurprijs zou de ondergang van het theater betekenen.

De Roode Bioscoop startte in februari een actie: Red de Roode Bioscoop. Oud-burgemeester Job Cohen gaf het startschot van die actie. Vanaf dat moment was de Roode Bioscoop in gesprek met de gemeente Amsterdam om naar een oplossing te zoeken.

Die oplossing is nu gekomen. Een Amsterdamse ondernemer heeft besloten in de Roode Bioscoop te investeren. Door het pand waarin de Roode Bioscoop is gevestigd aan te kopen, kan het theater tegen een schappelijke huur haar activiteiten voortzetten. De ondernemer wenst nadrukkelijk anoniem te blijven.

Artistiek leider Felix Strategier is 'blij en opgelucht dat hiermee die mooie parel aan de rand van de Jordaan kan blijven bestaan'. Hij zegt nu weer alle energie te kunnen steken in de programmering van 'avontuurlijk kleinschalig muzikaal en literair theater'.

De Roode Bioscoop is een theater met een kleurrijke geschiedenis. De anarchistische propagandist Gerhard Rijnders, aanhanger van Domela Nieuwenhuis, stichtte er in 1913 een bioscoop voor het socialistisch gedachtegoed. (HET PAROOL)