Kunst & Media Bewaar

EU censureert eigen film over Afghaanse vrouwen in gevangenis

Een Afghaanse gevangene in Herat in een nieuw gebouwde gevangenis. &copy EPA.
Een Afghaanse gevangene in Herat in een nieuw gebouwde gevangenis. &copy EPA. © UNKNOWN

De Europese Unie heeft de release van een documentaire over de positie van Afghaanse vrouwen in de gevangenis geblokkeerd. Volgens de EU, die de productie ervan betaalde, zou door het uitzenden van de film de veiligheid van de vrouwen in gevaar zijn.

Dat meldt de BBC.

De geportretteerde vrouwen zitten in de gevangenis voor zogenaamde 'morele misdaden', deze worden 'zina' genoemd. De helft van alle opgesloten vrouwen in Afghanistan is hierom veroordeeld. Sommige van de vrouwen hebben niets anders gedaan dan wegvluchten voor gearrangeerde huwelijken of gewelddadige echtgenoten. Toch zijn ze hiervoor in de gevangenis beland.

Mensenrechtenorganisaties zijn teleurgesteld in het besluit van de EU. Volgens hen is het belangrijk om de onrechtvaardigheid van het Afghaanse justitiële apparaat te tonen. 'Je blijft het verhaal horen van een vrouw die bij de politie om hulp vraagt, maar in de cel eindigt', aldus Heather Barr van Human Rights Watch.

De documentaire vertelt het verhaal van de 19 jaar oude Gulnaz. Nadat ze was verkracht, werd ze veroordeeld voor overspel. Gulnaz raakte zwanger van de verkrachting en haar baby verblijft met haar in de gevangenis. Gulnaz werd aanvankelijk veroordeeld tot twee jaar cel, maar in hoger beroep werd dit verhoogd tot twaalf jaar.

Gulnaz zelf maakt sinds kort kans op vervroegde vrijlating. Hiervoor betaalt ze een torenhoge prijs. Ze heeft toegestemd in een huwelijk met haar verkrachter.