Recensie
Repo men **
© UNKNOWN

Repo men **

Regie: Miguel Sapochnik
Met: Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber, Carice van Houten
De sciencefictionfilm Repo men is gebaseerd op The repossession mambo van Eric Garcia, die zijn roman met Garrett Lerner tot scenario bewerkte. De schrijvers en debuterend regisseur Miguel Sapochnik stellen dat de film oorspronkelijk als komedie bedoeld was.

Vermoedelijk stond hun een futuristische sociale satire voor ogen, waarbij Paul Verhoevens Robocop en Starship troopers mogelijk tot voorbeeld dienden. Maar het sleutelwoord 'oorspronkelijk' spreekt boekdelen: de makers van Repo men beseffen dat ze in hun opzet faalden.

De film schetst een toekomst waarin een oppermachtige multinational terminale patiënten tegen woekerprijzen op afbetaling van kunstmatige organen voorziet. Wie de rekeningen niet op tijd betaalt, krijgt te maken met de repo-mannen, die de organen met grof geweld, excessief bloedvergieten en fatale gevolgen terugnemen.

Jude Law en Forest Whitaker spelen twee boezemvrienden die na hun militaire loopbaan de beste repo mannen werden.

Wanneer Law na een bedrijfsongeval een kunsthart krijgt, wordt ook hij met een wurgcontract opgezadeld. Pardon? Zou zo'n bedrijf er niet alles aan doen om de beste organenjager uit het elitekorps te vriend te houden?

De hele film gaat gebukt onder een schrijnend gebrek aan logica en geloofwaardigheid, dat men met een hoog tempo en veel actie probeert te maskeren, maar wanneer de held met een drogreden tot inkeer wordt gedwongen, is het einde zoek. Repo men bevat een handvol amusant provocerende ideeën, zeker in een tijdperk waarin de financiering van de gezondheidszorg wereldwijd ter discussie staat, maar Sapochnik doet er bitter weinig mee.

In een rolbezetting die over de hele linie te goed is voor een pulpfilm als deze, duikt Carice van Houten een paar keer op als Laws klagende echtgenote. Het is een ondankbaar oppervlakkig rolletje, dat haar loopbaan echter niet zal schaden, want Repo men laat geen blijvende indruk achter.

De cultfilm Repo man (1984) van Alex Cox herinneren we ons echter als de dag van gisteren, zodat genoteerd kan worden dat beide films niets met elkaar te maken hebben. (BART VAN DER PUT)

www.repomenarecoming.com