Recensie
The Doors: When you're strange ***
© UNKNOWN

The Doors: When you're strange ***

Regie: Tom DeCillo
De documentaire The Doors: When you're strange brengt met archiefmateriaal het spektakel in beeld dat Jim Morrison met The Doors aanrichtte.

Jim Morrison is de James Dean van de popmuziek. Het graf op het Parijse Père-Lachaise van zanger, die op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van drugsmisbruik overleed, wordt nog steeds bezocht door oude en nieuwe fans. Morrison is het ultieme jarenzestigsymbool van seks, drugs en rock 'n roll. Een documentaire die achter de mythe kruipt, is daarom zeer welkom. Al was het maar om het clichébeeld van Oliver Stones The Doors te corrigeren.

Die documentaire is The Doors: When you're strange van Tom DeCillo (Living in oblivion, The real blonde) maar ten dele geworden. Dat komt vooral doordat de onafhankelijke filmmaker zich meer opstelt als fan dan als degelijke pop?historicus. Chronologisch behandelt de volledig uit archiefmateriaal opgebouwde film de zes jaar dat Morrison de schrik was van opvoeders. "Zijn jullie een band als The Monkees?" vraagt iemand in 1965 aan de toen nog onbekende groep. Het is de geestigste opmerking in de film, want The Doors werden onder aanvoering van Morrison alles wat het bacterievrije steriele bandje The Monkees níet was: ruig, smerig, obsceen en o ja, ze maakten ook een handvol unieke songs, zoals Light my fire.

Het beste werk van The Doors heeft een bezwerende, bijna hypnotiserende kracht, maar vaak slaat Morrisons pathos de nummers dood - denk aan Unknown soldier en The end. Tom DeCillo denkt er anders over; hij prijst, met Johnny Depp als voice-over, Morrison met hoogdravende zinnen de hemel in: "Morrison is zowel onschuldig als profaan." Profaan is een eufemisme voor junkiegedrag, zoals Morrisons optreden in 1968 in Paradiso, toen hij door het blok hasj dat hij naar binnen had gekauwd tegen de vlakte sloeg en per ambulance werd afgevoerd. Ook zijn er beelden te zien van het beroemde concert in 1970 in Miami, dat tot Morrisons arrestatie wegens zedeloosheid leidde, gevolgd door een boycot van de band.

Een jaar later overleed de zanger in bad in een appartement in Parijs. Hij had 'het bewustzijn van een hele generatie' gevormd, zegt Depp plechtig. Een hele generatie? (JOS VAN DER BURG)

www.whenyourestrange.nl