AMSTERDAM - De nieuwe tv-serie Annie M.G. Schmidt is in de kerstvakantie al te zien in veertien filmtheaters, nog voordat de NPS en de VARA beginnen met de uitzendingen. Dat maakten beide omroepen, die de serie vanaf zondag 3 januari programmeren, dinsdag bekend.

De volledige zevendelige dramaserie over het leven van Annie M.G. Schmidt wordt in een marathonvoorstelling van ruim zeven uur vertoond in de steden Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Hilversum, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Vlissingen.

De televisieserie is geïnspireerd door de biografie Anna van Annejet van der Zijl. Die vertelt het verhaal van de schuchtere domineesdochter uit Zeeland die uitgroeit tot een van de geliefdste schrijfsters van de twintigste eeuw. Het is vooral een liefdesepos, aldus de makers.

Annemarie Prins, Malou Gorter en Sanne Vogel spelen de schrijfster in verschillende fases van haar leven. Daan Schuurmans en Gijs Scholten van Aschat spelen acteur Flip van Duyn, de zoon van Annie M.G. Schmidt. Tom Jansen vertolkt de rol van Dick van Duyn, de echtgenoot van Schmidt. De regie is in handen van Dana Nechushtan (Dunya & Desie, Nachtrit). Tamara Bos en Mieke de Jong hebben het scenario geschreven. (ANP)