Recensie
The escapist ***
© UNKNOWN

The escapist ***

Regie: Rupert Wyatt
Met: Brian Cox, Liam Cunningham, Joseph Fiennes

In klassieke gevangenisdrama's als Escape from Alcatraz, Papillon en The Shawshank redemption maakt de kijker eerst kennis met het harde leven in de cel, waarna we des te beter kunnen meeleven met de verwoede ontsnappingspogingen van de gedetineerden.

In zijn speelfilmdebuut The escapist laat de Engelse regisseur Rupert Wyatt scènes uit het bajesbestaan en de uitbraak kriskras door elkaar lopen. Die structuur zorgt voor aardige verrassingen en onthullingen. Maar doordat Wyatt in het zelf geschreven scenario meer zaken overhoop haalt dan hij kan uitwerken, blijft de kijker ook zitten met een boel losse eindjes.

De debutant laat zich kennen als een handige filmmaker die de minder geloofwaardige plotwendingen overschreeuwt met geweldsuitbarstingen, luide filmmuziek en andere vormen van effectbejag. Gelukkig kan Wyatt daarnaast leunen op een uitstekend Brits acteerensemble onder aanvoering van de onvolprezen Brian Cox.
De routinier overtuigt volledig als een tot levenslang veroordeelde gevangene die besluit dat hij naar buiten wil, wanneer hij hoort dat zijn dochter een zelfmoordpoging heeft gedaan.

Met zijn melancholische vertolking van een vader die koste wat kost zijn kind wil helpen, voorziet Cox deze bij vlagen toch wel wat geforceerde aandoende stijloefening van een hart en een ziel. (FRITZ DE JONG)