Recensie
I love you, man **
© UNKNOWN

I love you, man **

Regie: John Hamburg.
Met: Paul Rudd, Jason Segel,
Rashida Jones

In navolging van het succesnummer Knocked up zagen we de laatste tijd nogal wat Amerikaanse komedies waarin mannen van in de dertig moeten kiezen tussen jongensachtige branie of de verantwoordelijkheid die hoort bij een volwassen bestaan.

In de komedie I love you, man worstelt Peter Klaven (Paul Rudd) met het tegenovergestelde probleem: hij moet wat onbehouwener worden. Makelaar Klaven staat op het punt om te trouwen met zijn droomvrouw (Rashida Jones). Zijn familie drukt hem fijntjes met de neus op het feit dat hij geen mannelijke vrienden heeft. Een getuige voor de bruiloft heeft hij dus ook niet.

De stijlbewuste Peter heeft horden vriendinnen, maar hij heeft geen idee hoe hij zich moet gedragen in het gezelschap van andere mannen. Stoere praatjes, bierzuipen en pornosites gaan hem slecht af. En volgens de filmmakers is dat een ernstige tekortkoming in zijn karakter.

Maar zelfs als je meegaat met het idee dat mannen zich onder elkaar horen te gedragen als een stelletje overjarige corpsballen, heeft Man, I love you bitter weinig amusementswaarde.

Net als in Knocked up en zijn navolgers bevat de film nogal wat visuele en verbale grappen over kots, hondenpoep en seks. Maar die gaan grotendeels de mist in door een matige timing en een braaf scenario dat best een kritische herschrijfbeurt verdiend had.

Vooral de vrouwenrollen dienen in dit soort ouwejongensfilms slechts als decoratie, en dat stoort. De schade wordt nog beperkt door Paul Rudd (Knocked up, Role models), die onderhand een expert is in het vertolken van vastgeroeste dertigplussers. Droogkomiek Rudd krijgt uitstekend tegengas van Jason Segel, die in Pete Klavens leven verschijnt als de Nieuwe Beste Vriend die hem leert hoe hij op een mannelijke manier de bloemetjes buiten kan zetten.

Even doen de filmmakers nog alsof het huwelijk door de hechte mannenvriendschap aan een zijden draadje komt te hangen. Maar nee: I love you, man volgt het stramien van elke romantische komedie en eindigt met een huwelijk. Een verschilletje: in dit geval verklaren niet alleen bruid en bruidegom elkaar de liefde, maar ook de bruidegom en zijn beste vriend. (FRITZ DE JONG)

I love you, man