Recensie
Winnie de Poeh ***
© UNKNOWN

Winnie de Poeh ***

Nederlandse versie met de stemmen van Job Schuring, Kees van Lier en Kees Coolen

Disney's nieuwste film over Winnie de Poeh is in de eerste plaats bedoeld voor de jongste kijkers, een doelgroep voor wie meer van hetzelfde een regelrechte aanbeveling is.

De film grijpt even vrolijk als schaamteloos terug op de eerste Disneybewerking van A.A. Milne's klassieke kinderboeken. Die film stamt uit 1977, maar had qua toon, muziek en sfeer net zo goed in de jaren vijftig gemaakt kunnen zijn.

Net als in het tijdloze voorbeeld worden Poeh-beer en zijn vrienden er voortdurend aan herinnerd dat ze figuurtjes uit een boek zijn. En dus gaan ze wederom de dialoog aan met de verteller van het boek. Ook gebruiken ze van de pagina gevallen drukletters om uit een kuil te ontsnappen. De net iets meer dan een uur durende tekenfilm gaat over Poehs onbeholpen pogingen zijn altijd rammelende buik te vullen met honing. Daarnaast breken de bewoners van het Honderd Bunder Bos zich het hoofd over de zoekgeraakte staart van de pessimistische ezel Iejoor. De zoektocht die hierop volgt speelt zich af in stilstaande aquarellandschappen, die de zoete Britse kinderboekensfeer prima onderstrepen.

De vloeiende, met de hand getekende animaties pakken net zo elegant uit als in de voorganger uit 1977, en bewijzen bovendien dat ambachtelijke 2D-animatie nog altijd een bestaansrecht heeft. (FRITZ DE JONG)

disney.nl/winnie-de-poeh