Kunst & Media Bewaar

Film Sint verkocht aan het buitenland

Film Sint verkocht aan het buitenland
© UNKNOWN

AMSTERDAM - De makers van de komische horrorfilm Sint zijn in gesprek met een aantal buitenlandse distributeurs die de film in onder meer de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland willen uitbrengen. Dat liet producent Tom de Mol woensdag weten.

In Amerika en Engeland zijn de gesprekken zo goed als rond, aldus De Mol. ''Het gaat nu om details als geld en voorwaarden.'' Met distributeurs in Frankrijk en Duitsland bevinden de onderhandelingen zich nog in een minder gevorderd stadium.

Ondanks het typisch Hollandse karakter van de film over bisschop Niklas die op 5 december op een witte schimmel over de daken rijdt, blijkt in het buitenland veel interesse in de film te bestaan. ''In Amerika en Engeland kennen ze Sinterklaas natuurlijk niet, maar ze leggen een link met de Kerstman'', aldus De Mol.

De film moet in het najaar van 2011 in de Amerikaanse en Engelse bioscopen te zien zijn. De producent noemt het ''redelijk uniek'' dat een Nederlandse film die met ondertitels moet worden vertoond, het tot de bioscopen in Amerika schopt. ''Het horrorgenre kent een heel internationale fanschare. Die zien de film als cult en vinden het niet zo storend dat hij wordt ondertiteld.'' In Frankrijk en Duitsland zal de film worden nagesynchroniseerd.

De Nederlandse makers kregen aanbiedingen van verscheidene buitenlandse distributeurs. Een Amerikaan haakte volgens De Mol af omdat hij het wegens de 'black issue' niet aandurfde de film in de bioscopen te brengen. ''In Amerika doen ze toch wat moeilijker over mensen die zich zwart schminken en dan mensen gaan vermoorden. Maar gelukkig durfden anderen het wel aan.'' (ANP)