Kunst & Media Bewaar

Animatie 'Sintel' zet de standaard

Animatie 'Sintel' zet de standaard
© UNKNOWN

AMSTERDAM - Een jaar lang werkten veertien man aan de derde korte film van de Amsterdamse animatiestudio Blender. Donderdag gaat Sintel in première. Op internet.

Sintel is een fantasyfilm naar een idee van striptekenaar Martin Lodewijk (Storm, Agent 327). Thom Hofman en Halina Reijn verzorgen de stemmen van de twee hoofdpersonen. Afgelopen maandag was de film voor het eerst te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht, donderdag komt hij beschikbaar op internet.

Sintel is de derde korte film van de Amsterdamse animatiestudio die twee jaar geleden de aandacht trok met het amusante Big Buck Bunny.

De vijftien minuten durende film, die draait om de relatie tussen een meisje (Sintel) en een verweesde draak, is donkerder en minder toegankelijk dan zijn kindvriendelijke voorganger. Tegelijkertijd is de technische kwaliteit sterk verbeterd. In beeldkwaliteit, details en personages kan de film zich meten met Hollywood-animatie.

De film is geheel met computers geanimeerd in de studio van Blender aan het Entrepotdok, met het eigen 'gratis' animatiepakket Blender 2.5. De veertien animatoren die aan Sintel werkten komen uit de hele wereld en verbleven de afgelopen maanden op kosten van Blender  in Amsterdam.

De productie heeft 400.000 euro gekost, waarmee het na Bommelfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel' uit 1983, de duurste Nederlandse animatiefilm ooit. Het Nederlands Fonds voor de Film droeg 125.000 euro bij aan het budget. De rest kwam van geldschieters, bedrijven en 2800 fans. Hun naam is in de aftiteling opgenomen en ze zullen de film later op dvd ontvangen.

Sintel is, net als zijn voorgangers, geheel rechtenvrij, volgens een Creative Commons-licentie. Kijkers mogen de film ongehinderd downloaden en bedrijven kunnen de film  toepassen voor demonstraties. Zo gebruikt het Amerikaanse Divx, die de film met tienduizend euro sponsorde, Sintel om zijn kwalitieten aan te tonen bij het comprimeren van videobeelden voor internetgebruik. ''Voor ons is dit dé manier om een animatiefilmproject te financieren,'' zegt Ton Roosendaal van Blender. ''Op een andere wijze is dat heel moeilijk. Het Filmfonds heeft maximaal 125.000 euro over voor animatieprojecten.''

Daarnaast kunnen  gebruikers van het eveneens 'vrije' animatiepakket van Blender, alle bestanden vrijelijk gebruiken voor eigen filmprojecten.

Het volgende project  wordt volgens Roosendaal  een special-effects film die zich afspeelt in Amsterdam, waarin computeranmatie verweven is met 'echte' beelden. Ook speelt de organisatie met het plan een avondvullende animatiefilm te maken. (HERMAN STIL)

www.sintel.org
www.blender.org
www.blendernation.com