Sport Bewaar

Zo'n 200.000 toeschouwers voor geslaagde Dam tot Damloop

Deelnemers aan de Dam tot Damloop.
Deelnemers aan de Dam tot Damloop. © ANP

De Dam tot Damloop is vandaag zonder problemen verlopen. De organisatoren schatten dat er ongeveer 200.000 mensen langs het parcours stonden om de duizenden lopers aan te moedigen.

Een loper, een man van achttien, werd niet goed en moest worden gereanimeerd. Hij ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel. 

Bijna 50.000 hardlopers renden in het lekkere nazomerweer van Amsterdam naar Zaandam. De afstand is precies 10 Engelse mijl, ofwel 16,1 kilometer. In totaal kwamen dit weekeinde 85.000 sporters in actie tijdens deze 31e editie.

Zaterdag was er al de Dam tot Dam wandeltocht, en na zonsondergang liepen de hardlopers de Damloop by night. De Dam tot Damloop is uitgegroeid tot een van de grootste hardloopevenementen van Nederland.

Tegenwind
Voor de professionele wedstrijd verschenen weer veel wereldtoppers aan de start. De winst ging dit jaar naar de Keniaanse atleet Edwin Kiptoo. De 22-jarige hardloper klokte op de 10 Engelse mijl 45 minuten en 19 seconden in een wedstrijd die gekenmerkt werd door tegenwind in met name de laatste kilometers. Het parcoursrecord van 44.27 van de Keniaan Leonard Patrick Komon bleef om die reden buiten bereik. 

Ook bij de vrouwen ging de zege naar Kenia. Joyce Chepkiriu liep in 51 minuten en 30 seconden van de hoofdstad naar de Zaanstreek.

AT5 was de hele dag live aanwezig bij de Dam tot Damloop en maakte deze compilatievideo.